dijous, 14 d’agost del 2008

Etapa 7: Nájera-Santo Domingo de la Calzada

Sortim de Nájera quan falten 5 minuts per les 6 del matí enmig de la foscor, encara que ja s'intueix claror cap a l'est. Per començar, una forta pujada dins una pineda ens fa despertar de cop. Des d'aquí, anem planejant fins a Azofra, únic poble que trobarem en els 21 quilòmetres de l'etapa. A Azofra fem una parada tècnica (i gàstrica) al bar, on el cafè amb llet val 1 euro. A partir d'aquí, camps de blat a dreta i a esquerra, amb la petita excepció d'un camp de golf a Ciriñuela, que trenca l'harmonia en el paisatge. Després del camp de golf, sis quilòmetres de baixada on s'intueix el campanar barroc de Santo Domingo de la Calzada.

Santo Domingo va néixer a Viloria, a pocs quilòmetres d'aquí. Va passar a la història com a Santo Domingo de la Calzada ja que va ser el més gran benefactor del camino. Va dedicar bona part dels seus 90 anys a desbrossar boscos, va traçar el camí des de Nájera a Redecilla del Campo, va aixecar un pont sobre el riu Oja, va construir esglésies i hospitals i va atendre als pelegrins. En morir, al 1109, va ser enterrat a la ruta que tant va ajudar a millorar. Sobre el seu sepulcre es va erigir l'actual catedral, amb una capçalera romànica i tres naus gòtiques. A més, cal destacar el magnífic campanar barroc.
A dins de la catedral es conserva una urna amb dues gallines al seu interior, en record del més popular miracle que se li atribueix a Santo Domingo. Una familia de pelegrins alemanya es va allotjar a la posada que hi havia a Santo Domingo. La criada es va encapritxar del fill però aquest la va despreciar. La criada va amagar una copa de plata a la bossa del xicot i ho va denunciar. El jove va ser apresat, condemnat i penjat. Els pares van seguir fins a Santiago. En tornar, van trobar el seu fill encara viu ja que el sant el subjectava pels peus. Van córrer a explicar-ho al corregidor de la ciutat, però no els va creure. "El teu fill està tant viu com la gallina que m'estic menjant", va dir. Acte seguit, la gallina es va aixecar i va cantar. Santo Domingo de la Calzada, donde cantó la gallina después de asada.

Una etapa curteta de 21 quilòmetres en 4h i 25 m.


Sortint de Nájera. A mà esquerra, la nit i la lluna

A mà dreta, la llum i el dia

Les vinyes van deixant pas al cereal

Santo Domingo, al fons. Sembla a prop, però hi falta un bon tros encara

El famós campanar de Santo Domingo de la Calzada

190 quilòmetres des de Roncesvalles

Dos pelegrins

Dues pelegrines


Les gallines que hi havia a l'alberg que serveixen per substituir les que hi ha a la catedral