divendres, 22 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (I)

Els mites de la nutrició

L'ALIMENTACIÓ GENERA UN GRAN INTERÈS. ÉS UN TEMA FREQÜENT DE XERRADES EN QUÈ, SOVINT, S'HI COLEN TÒPICS FALSOS. AVUI S'INICIA UNA SÈRIE PER REVELAR LES VERITATS I MENTIDES MITES DE LA NUTRICIÓ.



CARN

En general aporta: proteïnes d'alt valor biològic, vitamines (B12), minerals (ferro, potassi, fòsfor, zinc), greixos saturats i colesterol.

El ferro que conté la carn és d'una elevada biodisponibilitat. A més a més, permet augmentar l'absorció del ferro que contenen els cereals i els llegums.

Si es té colesterol no es pot menjar carn de porc
FALS. Sí que es pot consumir sempre que l'animal estigui alimentat a base de glans, ja que llavors aquesta carn és baixa en greixos saturats. És millor escollir les parts magres del porc, com ara el llom. Si consumim el greix d'aquests animals, igualment hem de recordar que estem prenent una gran quantitat de greix en general.

L'embotit de pollastre és més saludable que el de porc
FALS. L'elaboració dels embotits és la mateixa en els dos casos, és a dir, es tritura la carn i també s'hi afegeix sal, greix (perquè es pugui compactar tot el producte) i colorants (en general, però sobretot als embotits d'elaboració industrial). Per tant, s'han de consumir amb moderació, sobretot en els casos en els quals es pateixi hipertensió arterial, colesterol elevat en sang i en els nens, ja que tots aquests colorants poden provocar determinades reaccions al.lèrgiques.

La carn vermella conté colesterol
VERDADER. Uns 200 grams de carn vermella aporten el mateix colesterol que una pasta.

La carn vermella té les mateixes calories que l'ou
VERDADER. Amb un pes igual contenen més o menys la mateixa quantitat de calories. És a dir, un ou aporta aproximadament les mateixes calories que un filet petit d'uns 75-100 grams. També contenen la mateixa quantitat de ferro i proteïnes, tot i que l'ou aporta unes sis vegades més colesterol que la carn.

Els additius dels productes carnis són inofensius
VERDADER. Aquests productes, perquè es puguin conservar sense cap mena de problema, porten nitrits i nitrats. Aquestes són unes substàncies no perjudicials que es coneixen com a E-249, E-250, E-251 i E-252.
Quan mengem aquests productes (salsitxes, etcètera) es recomana que els acompanyem de vegetals o fruita, perquè la seva vitamina C impedeixi la formació de nitrosamines (a l'unir-se els nitrits i nitrats amb les proteïnes), que són substàncies perjudicials per a la salut.
També és recomanable que tots aquests productes, com les salsitxes, es comprin a la carnisseria. D'aquesta manera és probable que no continguin cap additiu.

EL PERIODICO