dissabte, 23 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (II)

PEIX

Aliment imprescindible en una dieta sana a causa de les seves propietats nutricionals. Aporta proteïnes d'un alt valor biològic, greixos monoinsaturats i poliinsaturats (sobretot Omega 3 en els peixos blaus), vitamines del grup B, vitamina D i també iode.

Els àcids grassos Omega 3 redueixen el colesterol LDL (dolent), així com els triglicèrids i prevenen les malalties cardiovasculars.

Els àcids grassos Omega 3 són àcids grassos essencials, és a dir, que el nostre organisme no pot fabricar-los i, per aquest motiu, hem d'aportar-los per la dieta a través del peix blau.

La tonyina en oli conté additius
FALS. La tonyina en oli únicament conté peix, oli i sal. No porta cap mena d'additiu perquè no en necessita.

Si cauen els cabells, és millor menjar peix que carn
VERDADER. Això és així perquè el peix conté més quantitat de minerals que la carn. Una bona opció és afegir a la nostra alimentació habitual algues i verdures del mar, a causa de l'elevada quantitat de minerals que contenen. Altres aliments també aconsellats per poder prevenir la caiguda dels cabells són: el pernil, els llegums, la fruita seca, els musclos i també el marisc en general.

És el mateix menjar peix que marisc
FALS. No és el mateix, perquè la composició del peix i del marisc és diferent, sobretot en termes del colesterol. El marisc per si mateix conté una gran quantitat de colesterol, per tant, és millor reduir-lo quan es té el colesterol elevat en sang, així com també s'ha de moderar el seu consum en casos d'hipeuricèmia (àcid úric elevat en sang). Per tant, és millor menjar de manera moderada ostres, musclos, llagosta, llagostins, gambes...

La pell de les gambes conté molt de calci
VERDADER. Per aquest motiu, per poder aprofitar-lo, es poden bullir i aquest caldo de peix, a més de calci, aportarà alguns altres minerals.

Els palets de cranc aporten proteïnes
VERDADER. Aporten una proteïna de fàcil digestió. Per tant, una bona amanida vegetal variada que contingui palets de cranc es pot considerar un plat únic en el dinar o el sopar.

EL PERIODICO