divendres, 29 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (VIII)

CEREALS I LLEGUMS

Els cereals són una font important d'energia. Contenen hidrats de carboni, fibra, vitamines i també minerals.

Els cereals integrals tenen un índex glucèmic més petit, a més de produir més sacietat.

A dintre del grup dels cereals es troben: el pa, la pasta, l'arròs, l'ordi i el sègol.

Els llegums contenen hidrats de carboni, a més de fibra, proteïnes, vitamines del grup B (excepte la B12) i minerals. Si barregem els llegums amb els cereals s'aconsegueix una proteïna d'alt valor biològic.

La càrrega glucèmica dels llegums és baixa.

Dins del grup dels llegums hi ha: cigrons, llenties, mongetes, faves, soja i els seus derivats.

Cereals i llegums contenen poques calories.

La civada pot regular la hipertensió
VERDADER. El consum de civada pot reduir la tensió arterial alta en comparació amb el consum de blat.

Les galetes maria no contenen greix
FALS. Aquesta galetes contenen farina de blat, per tant, aporten gluten i també porten greix, cosa que les fa més calòriques que el pa.

El pa torrat engreixa menys que el normal
FALS. Torrar el pa modifica només la textura del producte. Amb el torrat del pa es perd una part de la seva humitat per la calor, però segueixen intactes els altres components, com ara la farina, el greix i el llevat. També es digereix més fàcilment, motiu pel qual s'aconsella a les persones que estan convalescents.

Amb intolerància al gluten es poden prendre llegums
VERDADER. No existeix cap motiu per evitar els llegums en celiaquia.

Tots els cereals d'esmorzar són bons
VERDADER. Tots els cereals són bons i, quan s'utilitzen en les proporcions adequades, no constitueixen cap mena de risc per a la salut. Són millors els de segó i també els de civada. S'aconsella evitar els cereals processats, ja que el seu valor nutritiu és inferior i aporten més calories.

Tots els cereals contenen gluten
FALS. Els cereals que poden consumir els celíacs són l'arròs i el blat de moro i també el pa i les pastes de farina de blat desproveïdes de gluten. El gluten s'extreu dels cereals per usar-se en la indústria alimentària en diferents preparacions: caramels, xiclets, precuinats i precongelats.

S'han de mastegar bé els llegums per evitar gasos
VERDADER. S'aconsella mastegar bé, fins a formar una pasteta a la boca, tots els aliments, però sobretot, els més flatulents, per evitar així els efectes indesitjables: gasos. També s'aconsella prendre un iogurt natural com a postres després d'un plat de llegums, carxofes, col o coliflor.

El blat de moro és un llegum
FALS. El blat de moro es considera un cereal, per tant, s'aconsella combinar-lo amb els llegums i així formar una proteïna d'excel.lent qualitat. Indicat per a l'alimentació dels nens, ja que és de fàcil digestió, ja que no conté gluten i aporta molta vitamina A d'origen vegetal.

EL PERIODICO

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hei, però tú, tú qui ets? quin blog és aquest sobre llegums i nomenaments? me mola, ah! jo també soc docent

jesús ha dit...

Ei anònim! Encara no coneixes la relació existent entre llegums i nomenaments. Si vols saber el número de vacants que et trobaràs als nomenaments només has de sumar el número de cigrons que trobes en un pot d'un quilogram de pes (amb vidre i aigua inclosa)amb el de l'últim número convocat de la teva especialitat. D'aquest resultat n'has de calcular el seu logaritme neperià i et sortirà el % de probabilitat que tens de trobar una vacant a una distància màxima de 300 quilòmetres a la rodona, partint sempre de la tassa del teu vàter.

Salut!