diumenge, 24 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (IV)

CAFÈ

La cafeïna, a part del cafè, també la poden aportar el te i el mate. La cafeïna és una substància que, consumida en excés, pot arribar a crear addicció, com també canvis en la conducta i en l'estat d'ànim de les persones.


El cafè conté més cafeïna que el te, la xocolata i les begudes de cola
VERDADER. La quantitat de cafeïna que conté el cafè, de mitjana, és d'uns 80 a 100 mil.ligrams per cada tassa. Això significa que el cafè té el doble de cafeïna que el te, la xocolata i que les begudes a base de cola.

El cafè té relació amb l'aparició i el desenvolupament del càncer
FALS. No hi ha cap estudi concloent que asseguri de manera provada que el cafè sigui un factor de risc per desenvolupar càncer.
Per tant, no està desaconsellat el consum moderat de cafè.

El cafè està contraindicat en casos de gastritis
VERDADER. Encara que aquest efecte depèn de cada cas en particular i no es pot generalitzar, sembla que en persones sensibles es pot presentar un augment de l'acidesa arran del consum de cafè. Per tant, una vegada més es recomana moderació en el seu consum.

El consum de cafè produeix addicció immediata
FALS. El cafè no produeix addicció, sempre que es consumeixi habitualment en quantitats moderades. El consum excessiu de cafeïna sí que pot generar tremolors, que s'aturen quan la cafeïna es metabolitza al cos. Quan s'interromp de sobte l'aportació de la cafeïna habitual en l'alimentació d'una persona es poden produir alguns símptomes, com per exemple mals de cap o migranyes. Però aquests símptomes desapareixen al cap de pocs dies.

EL PERIODICO