diumenge, 10 d’agost del 2008

el cel plora

Les Perseides són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmic que el cometa109P/Swift-Tuttle deixa al seu pas. S'anomenen Perseides en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.

Aquest cometa descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra atravessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra atravessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); degut a aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Les diminutes motes de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superficie terrestre.

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i el 14 d'agost, assolint un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan de les Perseides una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.

Les Perseides s'anomenen també "Llàgrimes de sant Llorenç" per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que les Perseides apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va vertir el sant en ser cremat en una graella.

VIQUIPÈDIA

Doncs això. Dimarts és Sant Llorenç i la nit de dilluns a dimarts és el millor moment per poder gaudir-ne de l'espectacle. Però per aquesta nit sembla que els núvols taparan el cel. Per tant, els que pogueu, treieu el cap i mireu direcció nord-est. Ja sabeu que per cada estrella fugaç podeu demanar un desig. Però no sigueu acaparadors i deixeu-ne pels demés.