dissabte, 23 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (III)

LACTIS
Els lactis aporten a l'alimentació proteïnes d'alt valor biològic, com també calci, fòsfor i vitamines (A, D, B2 i B12).

També contenen una moderada quantitat de calories. Els descremats tenen poques calories.

La llet calenta ajuda a agafar el son
VERDADER. Es deu al fet que la llet calenta conté un aminoàcid --triptòfan-- que indueix justament a agafar el son.

Els lactis es poden substituir per aliments vegetals
VERDADER. Actualment hi ha al mercat barreges amb farina de soja, de blat de moro i de civada que a l'unir-se formen un aliment amb una composició nutricional molt semblant a la llet.

La llet és imprescindible per a la persona adulta
FALS. El consum de llet en una persona adulta es pot suplir perfectament pel de iogurt i formatge, perquè nutricionalment tots dos mantenen les seves propietats. A més a més, generen menys intoleràncies a la lactosa i aporten microorganismes beneficiosos per a l'organisme.

La llet descremada és igual de nutritiva que la sencera
VERDADER. L'únic que les diferencia és la presència o no de greixos, que en el cas de la llet descremada gairebé es perd del tot. Totes dues contenen la mateixa quantitat de proteïnes, de minerals i de la major part de les vitamines, excepte les liposolubles (perquè necessiten greixos per sobreviure). Amb tot, cal tenir en compte que com que no contenen les vitamines liposolubles (A, D, E, K) no es facilita l'absorció del calci i, per tant, és millor consumir la llet descremada que està enriquida amb calci.

El calci de la soja és igual que el de la llet de vaca
FALS. El batut de soja solament aporta la meitat de calci que la llet de vaca. Per tant, no és en cap cas equivalent i no ha de ser l'única font de calci de l'alimentació, sinó que hauria d'associar-se al consum de iogurt, formatge o bé a suplements de calci. En canvi, sí que és aconsellable el batut de soja per a persones que tenen intolerància a la lactosa o bé que presenten nivells de colesterol molt elevats a la sang, perquè la soja no aporta colesterol. També és recomanable per ajudar a reduir pes, perquè un got de batut de soja conté les mateixes calories que un got de llet descremada.

EL PERIODICO