dimarts, 26 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (VI)

FRUITA SECA

La fruita seca aporta proteïnes, fibra, minerals, vitamines (grup B, E) i lípids vegetals.

Conté arquinina: un aminoàcid que ajuda a millorar tot el funcionament de les parets dels vasos sanguinis; fitoesterols, que ajuden a regular el colesterol, i també antioxidants que ajuden a prevenir l'envelliment prematur de les cèl.lules.

La fruita seca és molt aconsellable per als diabètics
VERDADER. La fruita seca no conté sucre i, a més, aporta greixos saludables que ajuden a controlar el colesterol en sang.

La fruita seca protegeix el cor
VERDADER. La fruita seca aporta oli bo, que suposa el 50% del seu pes. Tots aquests greixos insaturats són molt beneficiosos per al cor, ja que disminueixen els nivells de colesterol dolent a la sang. Ració recomanada: 20-30 grams (1 grapat), 3-7 racions a la setmana.

La fruita seca es recomana en períodes d'exàmens
VERDADER. És d'aquesta manera perquè conté molta quantitat de fòsfor, a banda de lecitina i altres minerals. Potencia la memòria al mateix temps que és beneficiosa per al sistema nerviós.

La fruita seca aporta una quantitat considerable de ferro
VERDADER. És important per formar glòbuls vermells i prevenir l'anèmia. També és recomanable el consum de fruita seca en les pèrdues de ferro que es produeixen durant les regles, sobretot si aquestes són molt intenses. Es recomanen: ametlles, avellanes i nous.

El cacauet és realment una fruita seca
FALS. Són uns llegums, tot i que es consideren fruita seca. Contenen molt de greix (40%) i no contenen colesterol. El greix que aporten els cacauets és més saturat que el que aporta la resta de fruita seca i, per això, és una mica meny efectiu enfront de les malalties cardiovasculars.

En els nens, no es recomana el consum de pipes de gira-sol
FALS. Són molt saludables perquè aporten molt bons nutrients i poques calories. Són molt recomanables en substitució de les llaminadures, ja que al no contenir sucre no produeixen càries.

Les orellanes són aconsellables en problemes de pell
VERDADER. La vitamina A que aporten és molt beneficiosa per a la pell seca i les clivelles.

Per combatre les rampes s'aconsella la fruita seca
VERDADER. Es recomana consumir fruita seca perquè conté molta quantitat de magnesi.
Aquestes rampes tenen lloc amb freqüència en embarassades i esportistes.
El magnesi també es troba a: vegetals de fulla verda (espinacs, bledes...), llegums i xocolata.

Les persones hipertenses han de consumir ametlles
VERDADER. Les ametlles són aconsellables en hipertensos perquè aporten potassi, que és el mineral que es perd quan es realitza un tractament antihipertensiu i es prenen fàrmacs diürètics. Les ametlles aporten una gran quantitat de potassi: 100 ametlles aporten uns 750 mil.ligrams de potassi.

EL PERIODICO