dilluns, 25 d’agost del 2008

Els mites sobre la nutrició (V)

ELS OUS

Els ous són un aliment molt nutritiu perquè aporten proteïnes d'elevat valor biològic contingudes a la clara. I al rovell hi trobem vitamines (A, B, B12, E), minerals (fòsfor, zinc, seleni), greixos (sobretot insaturats) i colesterol.

És recomanable menjar entre tres i quatre ous per setmana si no es té colesterol elevat en sang. Si aquest és el cas, la recomanació és de dos a tres ous per setmana.

Els ous augmenten el colesterol
FALS. Els ous contenen més quantitat de greixos insaturats que saturats (que són els que fan incrementar el colesterol). Els greixos saturats augmenten el doble el nivell de colesterol en sang que el rovell d'ou (que conté colesterol). Augmenta més el colesterol amb el consum de béicon, embotits, mantega i cansalada. Això es deu al fet que només s'absorbeix un 40% del colesterol aportat per l'alimentació, i la resta s'elimina a través dels excrements.

Els ous es poden menjar lliurement
FALS. Els ous contenen una proteïna de molt bona qualitat, però aporten molt de colesterol (500 mil.ligrams de colesterol per cada 100 grams d'ou). En canvi, la clara sola no té gens de colesterol i sí una bona proteïna. La recomanació seria, així doncs, consumir de 3 a 4 ous per setmana si no es tenen problemes de salut, i de 2 a 3 ous per setmana si es té colesterol.

EL PERIODICO