divendres, 3 de setembre del 2004

Puigcercós acusa la dreta espanyola de presentar els catalans com els nous jueus

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va acusar ahir la dreta espanyola -en al·lusió al PP i la "caverna mediàtica"- d'intentar presentar els catalans davant l'opinió pública com "els nous jueus" de l'Estat en la negociació dels pressupostos generals per a l'any que ve. "És un nou model de racisme", va denunciar després de reunir-se a Barcelona amb el seu grup parlamentari del Congrés i el del Parlament, trobada en la qual ha oficialitzat el traspàs al diputat Joan Tardà de les funcions de portaveu a la cambra baixa.
Puigcercós va denunciar la pressió que des d'alguns sectors s'està portant a terme contra les primeres converses que s'estant produint amb l'executiu de Zapatero pels comptes de l'Estat i va exigir que no es criminalitzin les peticions d'ERC o de la Generalitat. El secretari general de la formació republicana creu que ha arribat el moment d'aprimar l'Estat i donar un "tracte just" a la "perifèria" després que durant quinze anys la comunitat de Madrid hagi rebut la major part de la inversió pública. Dit això, va precisar que per perifèria no entenia només Catalunya.
Tot i reiterar la seva predisposició a arribar amb el PSOE a un acord sobre els pressupostos, Puigcercós va advertir al portaveu socialista al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, que donava dimecres per feta una majoria folgada per aprovar els comptes, que no hi ha res pactat i que encara no s'ha entrat en el detall del debat de les partides pressupostàries. Amb tot, també es va comprometre a no exhibir els "trofeus" que aconsegueixin en la negociació com, al seu entendre, feien anteriorment altres grups catalans al Congrés, en referència a CiU.
Respecte a les relacions amb la federació, va anunciar que dinarà aviat amb Duran Lleida, tal com dimarts ho va fer amb el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira. En ser interrogat sobre la viabilitat d'un acostament entre les dues formacions, va apuntar que, "si parla de Madrid", hi està disposat. Pel que fa al PSC, va reconèixer que té un paper protagonista en la política catalana, però que, si no exerceix la influència promesa sobre el govern central, aquest paper "se li pot girar en contra". AVUI.