diumenge, 12 de setembre del 2004

Carod crida a "no badar" com el 1978 votant ara 'no' a la Constitució europea

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va tornar a encapçalar ahir la manifestació més multitudinària amb motiu de la diada nacional de l'Onze de Setembre. Els seus líders van demanar a independentistes i a "aquells que només se sentin catalans" el vot en contra al referèndum de la Constitució europea entès com un sí als Països Catalans i a l'Europa dels pobles, ja que "fa falta que hi hagi un comportament electoral diferencial" de Catalunya i cal esdevenir una taca que digui no al tractat constitucional. Des de la plaça Urquinaona i fins al monument d'homenatge a Rafael Casanova, milers de manifestants, 7.000 segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons els organitzadors, van cridar per la independència de Catalunya.
El secretari general d'ERC i diputat al Congrés, Joan Puigcercós, va advocar per acabar amb "la Catalunya ploramiques" de CiU que, a parer seu, vol dir sí a la Constitució europea dissenyada pels "sequaços d'Aznar". Aquest cop, però, va assegurar que "no serà així i Catalunya dirà no" a l'Europa que no té en compte els pobles que en formen part.
Enmig de crits i aplaudiments, Puigcercós va cridar "diguem no" amb els milers de manifestants que onejaven senyeres i estelades. Al torn del parlament de Josep-Lluís Carod-Rovira, els concentrats van cridar "Carod president, Catalunya independent" i el president d'Esquerra va demanar "que ningú renegui dels seus orígens" mentre buscava la complicitat del públic. Carod va assegurar que l'any 1978 "aquest poble va badar", perquè es va sotmetre a l'actual Constitució espanyola i aquest cop no pot tornar a fer-ho en el referèndum del tractat constitucional de la UE. Entre crits de "president, president", Carod va apostar per l'"Europa de la gent", de tots els pobles, dels que tenen Estat i "dels que en volem tenir" i va assegurar que la millor manera d'obtenir-lo és dient no a l'Europa "dels Estats" que "oprimeix les nacions i ignora Catalunya i la seva llengua".
Al·ludint a la retirada de la bandera espanyola en la majoria dels ajuntaments catalans, el màxim dirigent republicà va remarcar que la bandera catalana sense la de l'Estat al costat està "com ha d'estar: ben alta, ben dreta i ben sola", perquè, segons va dir, aquesta és "la nostra bandera i no en volem cap altra".
Abans de donar per finalitzada la manifestació amb Els segadors, Carod va demanar anar endavant en la lluita per la independència i la plena sobirania dels Països Catalans "parlant català i posant el CAT a les matrícles de tots els cotxes catalans", cosa que, segons va assenyalar, és un fet inseparable del dret a la justícia social.
La manifestació, en què també van intervenir representants del BNG, Eusko Alkartasuna, la Chunta Aragonesista i les JERC, constava de dos blocs. D'una banda, els convocats per ERC i, de l'altra, un bloc heterogeni format per simpatitzants d'altres formacions i col·lectius independentistes. Al matí aquests grups es van concentrar al Fossar de les Moreres, on es van congregar unes 2.000 persones, expressant també el seu rebuig a la Constitució europea, sobretot per la manca de reconeixement oficial del català, una llengua "de prestigi i tradició literària amb més milions de parlants que d'altres llengues" que sí que són reconegudes per la legalitat europea, segons van destacar. AVUI.