dissabte, 4 de setembre del 2004

CiU i ERC acorden fer front comú amb l'Estatut per pressionar el PSC

El desglaç de les relacions entre CiU i ERC va tenir un nou episodi amb la celebració d'un segon dinar entre dirigents de totes dues formacions. Només tres dies després que es trobessin Josep Antoni Duran i Lleida i Josep-Lluís Carod-Rovira, l'escena es va repetir, amb dos protagonistes diferents, en aquest cas el portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, i el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós. Com l'anterior, el dinar havia de ser teòricament "secret", però va transcendir a la premsa.
Les trobades entre Puig i Puigcercós són periòdiques i la d'ahir és una més de les que celebren regularment, però en aquesta ocasió la cita adquireix més rellevància, no només per la proximitat amb la de Carod i Duran, sinó perquè arriba en un moment en què Esquerra veu amb preocupació l'hegemonia que està aconseguint el PSC en tots els àmbits institucionals. De tota manera, Puigcercós va relativitzar aquesta situació, ja que, a diferència dels "fantasmes" que veuen els convergents, va dir, considera que aquesta hegemonia és atenuable, sobretot si hi ha una entesa amb CiU en el que va anomenar temes d'"interès nacional", com ara l'Estatut, el finançament, el model d'ordenació territorial i la llei electoral.
Pel que fa a acords concrets, van coincidir en la necessitat d'accelerar la reforma de l'Estatut, convençuts que el PSC intentarà "dilatar" el procés per evitar contradiccions amb el PSOE, i van acordar no anar més enllà d'aquest hivern per tenir aprovat el nou text. A més de pactar el calendari, també van acordar coordinar-se pels continguts, de manera que els "límits" de l'Estatut siguin els que volen CiU i ERC i no els que pretengui imposar el PSC d'acord amb els interessos del PSOE.
Un altre dels temes tractats ahir va ser el nou model d'organtizació territorial i la nova llei electoral, en què van coincidir que CiU i ERC s'oposaran a qualsevol proposta que trenqui l'equilibri territorial i busqui prioritzar exclusivament l'àrea metropolitana. Tant Puig com Puicercós van considerar positiva la proposta d'organització territorial que impulsa el conseller de Governació, Joan Carretero, que passa per dividir Catalunya en set vegueries que haurien de ser reconegudes com a províncies per part del govern espanyol.
També van tractar la situació de la CCRTV, amb la qual Esquerra està força molesta pel tracte que en rep, i van acordar fer ús de la majoria "alternativa" que tenen CiU i ERC al consell d'administració cada vegada que coincideixin els interessos de les dues formacions. AVUI.