Els carrers de Catalunya estan més plens de burros que mai gràcies a l'èxit aconseguit pels adhesius del burro català, utilitzats per moltes persones per contrarestar la imatge del toro espanyolista. No obstant, alguns col.lectius i associacions de marcada identitat catalanista troben pegues a la campanya i es mostren contraris a enfrontar els dos animals.
Òmnium Cultural, per exemple, opina que icones com la del burro poden difuminar reivindicacions més profundes. "El debat s'hauria de centrar en la presència del CAT a les matrícules", afirma un representant. "Parlar d'altres símbols és, d'alguna manera, defugir el debat sobre l'oficialitat del CAT", insisteix. Per Òmnium, el més essencial ara és que Catalunya sigui reconeguda en elements oficials, com les matrícules dels vehicles i els correus.
Actualment hi ha dos models d'ase. Un el va dissenyar l'il.lustrador Eloi Alegre i té serrell i testicles. L'altre no té aquests atributs, però s'hi distingeixen les quatre potes. Els seus creadors són Jaume Sala i Àlex Ferreiro.
Aquest joc de provocació és precisament el que critica Antoni Valentí, impulsor d'una campanya en defensa del guarà català que fins i tot l'ha portat a pelegrinar a Santiago amb la seva burra, l'Havanera. "Les qualitats de l'ase català, que és el millor del món, són les que haurien d'animar la gent a portar l'adhesiu", comenta Valentí, editor també de la revista Hípica Catalana. "El nostre burro té prou importància per si mateix per anar comparant-lo amb el toro".
De la mateixa opinió és Esteve Bosch, fundador de l'Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC). "Fa anys que estem defensant el guarà, però mai hem volgut participar en accions reivindicatives en contra del toro". Aquest col.lectiu defensa una espècie autòctona que està en extinció, però sense mofar-se d'altres símbols. "És molt trist que hi hagi gent que porti l'adhesiu sense saber que existeix aquesta raça. I és denigrant que alguns polítics enarborin senyeres amb el burro quan mai l'han defensat", denuncia Bosch.
Tampoc són partidaris d'enfrontar burros amb toros els membres de la Lliga Anticolonial. Per aquest col.lectiu, lligat als creadors dels adhesius del CATiGAT, el burro no serveix per identificar Catalunya, perquè és sinònim de "submissió a Espanya", una afirmació que comparteixen altres grups independentistes, com es veu en diversos fòrums d'internet.
En aquestes trobades a la xarxa hi ha qui critica l'ase perquè no vol que l'identifiquin amb "un animal lent i tonto". Altres afirmen que no volen entrar en el combat d'adhesius perquè és posar-se "al mateix nivell que els espanyolistes". I alguns fins i tot s'atreveixen a recordar que "la imatge del burro no té res d'original. El Partit Demòcrata dels EUA ja la porta des de fa anys". El que no saben aquests últims, potser, és que en la Guerra de la Independència americana, l'Exèrcit va comprar burros catalans, que van deixar un grat record per la seva capacitat de treball i resistència.
Malgrat totes aquestes pegues, els adhesius del burro se segueixen reproduint més que els conills. Però, entre els seus partidaris ja hi ha qui, com el sociòleg Salvador Giner, alerta de possibles perills: "És una resposta irònica i civilitzada a la xuleria espanyolista. Però alguns dibuixos grollers poden provocar actes vandàlics al sortir de Catalunya". EL PERIODICO.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada