dimecres, 15 de setembre del 2004

ERC amenaça de retirar el suport al PSOE per haver dut el valencià a la UE

L'estabilitat parlamentària de què gaudeix en aquests moments el govern del PSOE podria trontollar si l'executiu de Madrid no corregeix l'error polític d'haver sol·licitat l'oficialitat del valencià com a idioma diferent del català. El secretari general d'ERC i cap de files al Congrés, Joan Puigcercós, va explicar ahir a l'AVUI que té la convicció ferma que "ERC no es veu en condicions de recolzar governs que fan barbaritats com aquestes".
24 hores després que el ministre d'Exteriors, Miquel Ángel Moratinos, diferenciés el valencià del català i demanés la seva oficialitat a Europa -juntament amb el gallec i l'euskera- va posar-se en contacte telefònic amb el ministre per exigir-li un gest "explícit, clar i inequívoc" per corregir el malestar creat en els partits catalans.
ERC no va exigir cap fórmula concreta, ja que considera que és el mateix govern socialista el que ha provocat aquest embolic i qui l'ha de desfer. Això sí, la condició és que la proposta ha de ser acceptada pels acadèmics, és a dir, que quedi clar que el català i el valencià són el mateix idioma. De fet, no s'oposarien al fet que s'optés per la denominació a Europa "català/valencià".
Moratinos va donar certa esperança a ERC assegurant-li que s'intentarà reconvertir la qüestió en el reglament lingüístic, però sobretot va justificar la decisió de demanar l'oficialitat del valencià a Europa amb raons jurídiques, tot reconeixent que políticament i filològicament ERC té raó.
El ministre d'Exteriors va optar pels criteris jurídics i no acadèmics i científics a l'hora de decidir de quines llengües de l'Estat en reclamaria l'oficialitat a Europa. Així, es va veure obligat a incloure el valencià, ja que l'Estatut d'autonomia del País Valencià especifica que aquesta és la llengua que s'hi parla. AVUI.