dimarts, 1 d’abril del 2008

El Colosseu de Roma

El Colosseu, Coliseu (en llatí Colosseum, en italià Colosseo), conegut originalment com l'Amfiteatre Flavi (Amphitheatrum Flavium), és el gran amfiteatre de Roma. Amb capacitat per a 50.000 espectadors asseguts, era usat antigament per a combats entre gladiadors, baralles d'animals i altres espectacles.

L'Amfiteatre Flavi de la ciutat de Roma deu el seu nom al fet que fou manat construir per l'emperador Vespasià de la dinastia Flàvia, que el va dedicar al seu fill i successor Titus. La construcció començà entre l'any 70 dC i el 72dC i finalitzà el 80 dC. La part superior del Colosseu era originàriament de fusta i va ser reconstruïda amb pedra cap a l'any 223. L'últim combat de gladiadors celebrat al Colosseu va ser l'any 438. L'última baralla d'animals, l'any 523. També es va utilitzar per realitzar naumàquies o combats navals, per a la qual cosa s'inundava la part central. Totes les ciutats importants de l'imperi van seguir l'exemple de Roma. D'acord amb les dades d'un document del segle IV, el Colosseu tenia un aforament de 87.000 espectadors. Actualment es calcula que només n'hi podien haver 50.000 d'asseguts. Els amfiteatres de Pozzuoli, Càpua, Verona i Tarragona tenien aproximadament la mateixa capacitat.

El Colosseu va ser un regal de l’emperador Vespasià al poble. Tenia el caràcter públic i d’edifici civil on s’oferien espectacles gratuïts de lluita entre gladiadors i feres salvatges, s’escenificaven batalles mitològiques i es feien simulacres de batalles navals. Eren espectacles diürns a l’aire lliure. Cada espectador ocupava l’espai segons la seva categoria dins la societat romana. Els seients inferiors eren per l’emperador i els senadors. Els pitjors llocs, a dalt de tot, estaven reservats pels esclaus, els estrangers i les dones. Els vuitanta accessos que posseeix la graderia a la planta baixa donaven pas al públic als diversos sectors i garantien una gran rapidesa en l’allotjament i la sortida dels espectadors.

El Colosseu simbolitza i glorifica l’emperador Vespasià. Fou creat per donar-ne una imatge benefactora i amb una clara intenció propagandística. Com a amfiteare, tenia la funció d’albergar espectacles de caràcter més popular (lluites amb homes i feres i naomàquia).

Era recobert d’un velamen per protegir els espectadors del Sol. Es va inaugurar sota el regnat de Titus i el nom de Colosseu fa referència al fet que es va construir a prop d’una estàtua colossal de Neró. El Colosseu és probablement l’edifici més gran de l’antiguitat. Actualment es conserva sense la meitat de la façana. Encara avui està molt lligat a l’Església Catòlica Romana, el Papa hi encapçala un viacrucis fins l’amfiteatre cada Divendres Sant.

El Colosseu es va utilitzar quasi 500 anys, el segle VI es van fer els últims Jocs. A més de lluites de gladiadors i naomàquia, també hi tenien lloc caceres d’animals, execucions, en l’Edat Mitjana també s’utilitzà de refugi, fàbrica, seu d’orde religiosa, fortalesa, cantera i santuari cristià.El Colosseu deu el seu nom al fet que fou manat construir, l’any 80 dC, per l’emperador Vespasià de la dinastia Flàvia, que el va dedicar al seu fill i successor Titus. La part superior del Colosseu era de fusta i va ser reconstruïda amb pedra cap a l'any 223. L' últim combat de gladiadors celebrat va ser l’any 438. L' última baralla d' animals, l'any 523. Durant el Renaixement els papes el van utilitzar de pedrera per fer les seves construccions i actualment es troba força malmès, ja que hi falta la meitat de la façana. El 7/07/07 el Colisseu va ser nomenat com una de les obres guanyadores a la nova llista de les Set Meravelles del Món.

El nom amb què és conegut actualment, Colosseu, es va començar a divulgar a partir del segle VIII i es creu que és degut a una gran estàtua de l'emperador Neró que hi havia al costat de l'edifici, anomenada popularment el Colós (Colossus), o bé per les seves dimensions gegantines.

L'originari nom llatí de Colosseum va anar derivant, a l'edat mitjana, cap a Coliseum, mot que ha donat el català Coliseu (i, per exemple, el francès Colisée i l'espanyol Coliseo), amb què també és conegut popularment l'Amfiteatre Flavi. Per la seva àmplia capacitat, s'anomenen també coliseus els grans teatres i, en general, qualsevol altre edifici notable destinat a la celebració d'espectacles.

VIQUIPÈDIA