divendres, 25 d’abril del 2008

Passa-ho!

REGANT, UNA PARAULA POC SOSTENIBLE

Iu Forn

En un món tan políticament correcte i, sobretot, tan sec com el nostre, encara no entenc com permeten la utilització de la paraula "regant". Sorprèn que ningú hagi sortit encara dient que l'expressió "regant" incita a l'ús indiscriminat i abusiu de l'aigua. Faci la prova. Digui "regant" en veu alta. ¿No li vénen ganes d'obrir una aixeta i no tancar-la fins la setmana vinent? Jo, només d'escriure-la, ja estic per agafar un mall i començar a destrossar les preses de Sau i Susqueda i que la poca aigua que hi ha escapi riu avall.

Crec que la Conselleria d'Eufemismes hauria de fer alguna cosa urgent a aquest respecte. I mentre la fa, que ja se sap que aquí les coses urgents tenen el seu procés, podria començar amb les tradicionals multes i sancions.

No pot ser que el llenguatge sosteniblement correcte que ens envaeix hagi aconseguit convertir els transvasaments en "captacions puntuals" o bé en "aportacions de recursos hídrics", que els barracons escolars siguin "mòduls prefabricats", els pisos de 30 metres quadrats "solucions habitacionals", les suspensions de pagaments "processos concursals", les famílies "unitats de convivència" o la castració química una "supressió hormonal reversible". No pot ser que haguem aconseguit que de fer campana de classe ara en diguin "absentisme escolar", que una crisi econòmica de cavall sigui una "desacceleració", que al Quart Cinturó l'anomenin "la ronda del Vallés" o que de les restriccions de trànsit en diguem "pacificació" i que, en canvi, ningú s'hagi adonat del mal que fa a la nostra societat la utilització de la paraula "regant".

Aquesta columna, que ha demostrat repetidament el seu esperit de servei públic, vol fer una humil però sentida aportació al debat. Què tal si en diem florolos? Per exemple, "des del 1989 els florolos de l'Ebre han cobrat 44 milions d'euros per vendre's l'aigua que baixa per un riu que se suposa que és de tothom". Florolos... no sé, a mi m'agrada.

AVUI