divendres, 4 d’abril del 2008

Circus Maximus

El Circ Màxim fou el principal circ romà on es feien els espectacles, principalment carreres de carros o de cavalls, combats de boxa i altres.

Tenia forma rodona amb seients a tot el tombant. En queden actualment un mínims restes i el seu aspecte es pot suposar per el millor conservat Circ de Caracal·la a la via Àpia. Els seients es deien gradus, sedilla, o subscllici, separades del fons pel pòdium i dividits longitudinalment praecinctiones, i diagonalment per cunei, amb voinitoria annexes. A la part superior de la cavea es trobava el pulvinar o lloc de les autoritats (després l'emperador) a la part millor del circ.

La diferencia entre els circs era de mesura i embelliment i el Circ Màxim era el més gran i més embellit. Dionís d'Halicarnàs diu que podia albergar 150.000 espectadors, Plini 260.000 i Víctor 380.000, i encara que això es una exageració possiblement la primera xifra era propera a la realitat i no incloïa als espectadors drets.

En l'època imperial els senadors i cavallers foren separats del poble i se'ls van assignar també portes especials. L'exterior del Circ Màxim estava rodejat d'un pati o pòrtic on es venien begudes.

VIQUIPÈDIA