dilluns, 30 de juny del 2008

Passa-ho!

CATALANS, SALVEM L'ESPANYOL (i 2)

Iu Forn

Com bé deia un titular brunetístic: "Intel·lectuals demanen que la Constitució blindi el dret a usar el castellà". Quanta raó. Perquè a les províncies traïdores, com tothom sap i és profecia, s'ha eliminat per llei el dret a usar el castellà. Vuit de cada cinc intel·lectuals de guàrdia (o més) que repeteixen el mateix des de fa 20 anys no poden estar equivocats.

Quant li donem de vida a l'espanyol? (a l'idioma, no al club de futbol). Tres anys? Quatre a tot estirar? Al món només el parlen 500 milions de persones, només és la tercera llengua a internet i, pobret, ha de competir amb idiomes molt potents com el català que, per àmbit geogràfic, poden arribar a parlar-lo poc més de 13 milions de persones. I això no és tot. Les proves són demolidores.

1. La meitat dels alumnes de quart d'ESO no parlen mai en català amb els amics, davant d'un terç que declaren utilitzar sempre aquesta llengua. Un 91,5% afirma que té un nivell alt o molt alt d'escriptura en castellà enfront del 86,4% que el té en català. En lectura els percentatges són 95,7 a 94,2; en expressió parlada de 94,0 a 90,3 i en comprensió de 96,6 contra un 96,0. Sempre a favor del castellà (estudi del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu). Però la dada més cruel per als repressors de l'espanyol, aquests que neguen el dret a poder usar-lo, és que a la pregunta: "El professorat usa el català a classe quan es dirigeix a tot el grup?", un 63,6% dels alumnes diu que sempre, un 25,7% que de vegades i un 10,5% que mai. In-to-le-ra-ble!!!

2. "La meitat dels que viuen en regions bilingües es defineixen com a castellanoparlants, un 16% afirma ser bilingüe i només un de cada tres usa de forma quotidiana la llengua del seu territori" (estudi del CIS publicat per l'ABC).

Ho veu, oi? Pitjor que un camp de concentració. Si us plau, demà mateix mani per salvar el poc que queda de l'espanyol (l'idioma, no el club de futbol).

AVUI