dijous, 19 de juny del 2008

El misteri dels cercles se centra en les matemàtiques


Algunes collites de cereals britàniques es desperten ocasionalment amb un canvi en la seva fesomia. De nit i d'amagat, hi ha algú que es dedica a convertir els camps en belles i extenses obres d'art conegudes com a cercles a les collites o crop circles. A principis d'aquest mes de juny, un cercle de 46 metres de diàmetre va aparèixer dibuixat als voltants del castell de Barbury, al sud d'Anglaterra. La seva forma va despertar la curiositat de Mike Reed, un astrofísic retirat que n'ha sabut desxifrar el significat diverses setmanes després. Per a la sorpresa de molts matemàtics, la icona simbolitza la xifra 3,141592654, és a dir, els 10 primers dígits del nombre pi.

INTERPRETACIÓ
Els autors van imaginar la circumferència com si fos una diana de dards, dividida en 10 porcions iguals i 10 cercles concèntrics. A cada dígit li van atribuir un arc que incloïa el mateix nombre de porcions. Així, el primer dígit, el tres, el van representar amb un arc que ocupava tres porcions del cercle més pròxim al centre. El dígit se-
güent, l'u, el van situar un cercle més cap a l'exterior i tenia una longitud d'una porció. L'arc corresponent al quatre ocupava quatre porcions en un cercle encara més extern. I així successivament fins a completar les 10 xifres. Un punt en el segon dígit representa la coma que separa unitats de decimals. El nombre pi té un nombre de dígits infinit. Per aquest motiu, els autors van preferir arrodonir la desena xifra i deixar-la en punts suspensius: els tres petits cercles de l'exterior.
Els crop circles són una font de passatemps i admiració, però la majoria de propietaris els consideren com a meres gamberrades que generen pèrdues en les collites. De totes maneres, sempre hi ha propietaris que n'han sabut treure partit imposant un mòdic peatge als visitants del nou intrús.


EL PERIODICO