dimarts, 13 de maig del 2008

Pel darrere

Són molt llestos

Patia pel sector bancari, ara que per culpa de la nostra imprudència hem deixat de comprar pisos com xurros. Però m'ha tranquil·litzat veure que tornen les cèlebres comissions als caixers, un valor segur.
Carles Capdevila

Me'ls imagino reunits, de subdirector general cap amunt, amb la corbata afluixada, que denota més estrès, en una reunió de crisi. "La gent ja no compra pisos, potser perquè des que donar hipoteques comporta un risc hem deixat de concedir-ne, i si seguim així, en lloc de tenir beneficis de desenes de milers de milions, només els tindrem de milers de milions: això s'ensorra". I un que és nou al sector diu: "Potser ens vam passar incitant a l'endeutament a trenta anys sense advertir dels riscos de bombolla immobiliària, d'augment de l'Euribor i pujada de l'atur", i l'envien a buscar cafès perquè calli. El tema hipoteques ja està lligat: el govern els ha donat un cop de mà convertint en gratuïta l'operació que allarga els crèdits i els converteix en herència per a fills i néts. Els aniran cobrant, amb el temps i una canya, i sense haver d'embargar pisos i revendre'ls, que vulguis o no portaria feina i maldecaps.

A la segona part de la reunió, la de pluja d'idees, cal decidir quins sectors de negoci innovadors es poden obrir. El trepa de la reunió, amb tres màsters, ha preparat un power point. "L'única cosa que la gent farà en temps de crisi és treure diners. Doncs els doblem la comissió per operar al caixer, i com que només hi posem bitllets de cinquanta, els traurem una pasta". En aquest moment el nou entra amb els cafès i diu: "Però és que això el Tribunal de Defensa de la Competència no ho va trobar gaire legal, i emprenya molt els clients, i és força lleig després d'haver incentivat que la gent operés en caixers per estalviar en personal, i no és coherent fer-los creure que té més costos una operació amb una màquina que amb una persona que cobra Seguretat Social i té mitja hora per esmorzar".

Mentre ascendeixen el trepa per la seva brillantor i acomiaden el nou (amb una carta de recomanació perquè treballi en una ONG on tenen un contacte a través de la seva fundació d'obra social), decideixen per unanimitat apujar les comissions al caixer. I ho fan amb valentia, com sempre: sense avisar els clients abans (que s'ho troben per sorpresa a la pantalla del caixer) aprofitant les vacances de Setmana Santa o el pont de l'1 de Maig, i al·legant un increment de despeses de l'operador de la xarxa, no fos cas que poguessin sospitar que ells tenen culpa d'alguna cosa.

AVUI