dilluns, 12 de maig del 2008

ja podem malgastar aigua !!! s'ha acabat la sequera!

La prohibició de regar es pot suspendre aquest divendres



Paradoxes del destí. Aquest divendres, amb els vaixells cisterna al port de Barcelona i les obres de la canonada d’aigua de l’Ebre en marxa, la Generalitat es pot veure obligada a deixar sense efecte les prohibicions de regar jardins particulars, omplir piscines i rentar els vehicles privats.

Aquesta serà la conseqüència més que probable de les pluges dels últims dies i la subsegüent millora de les reserves d’aigua als embassaments.


El decret de mesures urgents contra la sequera estableix que les conques del Ter i el Llobregat entren en situació d’excepcionalitat II (quan s’imposen prohibicions per regar jardins i rentar cotxes, entre d’altres) quan els embassaments tenen, en conjunt, menys de 145 hectòmetres cúbics d’aigua. Aquesta circumstància es dóna des del passat 1 de febrer.

El mateix decret indica que l’excepcionalitat II deixarà d’estar en vigor quan la suma de les reserves d’aquests pantans superi els 165 hectòmetres cúbics. El decret indica també que les revisions de l’estat de les reserves d’aigua i excepcionalitat es faran cada 15 dies.

Dijous passat, els pantans del Ter i el Llobregat sumaven 156,11 hectòmetres cúbics i ahir la xifra s’havia elevat fins als 160,55 hectòmetres. Les pluges registrades les últimes hores i l’aigua que s’escola des de les muntanyes deixarà amb tota probabilitat d’aquí a dos o tres dies una xifra total als embassaments del Ter i Llobregat superior als 165 hectòmetres cúbics. En conseqüència, divendres, en aplicació de l’article 10.2 del decret de sequera, l’Agència Catalana de l’Aigua haurà de revisar la situació i fer públic que els municipis de la conca del Ter i Llobregat (entre ells Barcelona i l’àrea metropolitana) deixen d’estar en situació d’excepcionalitat II.

L’arribada dels primers vaixells cisterna amb aigua procedent de Tarragona i Marsella consolidarà encara més aquesta situació de millora en les reserves, atès que la seva càrrega reduirà el consum d’aigua dels embassaments.
En el moment que deixi d’estar en vigor la situació d’excepcionalitat II deixaran d’aplicar-se també les sancions econòmiques previstes per l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient, unes multes que es poden aplicar des de fa un mes.

AVUI