divendres, 16 de maig del 2008

La Via Àpia (llatí Via Appia) es la mes important de les vies romanes. Era a Itàlia i portava de Roma a Brundisium (Brindisi), per tant era la via de comunicació amb Grècia i Orient.

La construcció fou iniciada pel censor Appius Claudius Caecus el 312 aC, el qual va arribar mes enllà de Càpua (uns 200 km); després va seguir a Benevent i fins a Brindisi però no se sap quant es van fer aquestes prolongacions, però no abans de la completa submissió del sud d'Itàlia el 266 aC i segurament no abans del establiment de la colònia romana de Brundisium el 244 aC. La sortida era de porta Capena a les muralles de Roma. Les estacions intermèdies foren anomenades les mutatio (canvi de cavalls).

Des Brundisium cap al nord sembla que van existir dos branques, una al est pels territoris de peuquetis, daunis i samnites, i una al l'oest per Lucània; les dues branques es trobaven a Beneventum. Una tercera branca anava de Rhegium al Samni i Campània on s'unia a la via Àpia principal. La primera branca es segurament la Via Numícia o Minúcia (Via Numitia o Minutia).

Juli Cèsar de jove va exercir com a curator viae Appiae, magistratura dedicada al manteniment de la via.

VIQUIPÈDIA