diumenge, 28 de setembre del 2008

Els socialdemòcrates austríacs guanyen les eleccions amb els pitjors resultats de la història

Els dos partits de la ultradreta són els únics en augmentar el suport

El Partit Socialdemòcrata Austríac (SPÖ) ha guanyat els comicis d'Àustria, però ho ha fet amb el pitjor resultat de la seva història. Els únics que han augmentat el suport popular han estat els dos partits d'extrema dreta: el Partit Liberal (FPÖ), de Heinz-Christian Strache, i l'Aliança per al Futur d'Àustria (BZÖ), de Jörg Haider. Segons la televisió pública del país, el SPÖ ha obtingut el 28,6% dels vots, seguit del Partit Popular, amb un 25,1%.

Els socialdemòcrates han obtingut els pitjors resultats de la seva història en perdre gairebé set punts percentuals respecte les eleccions del 2006. Per la seva banda, el Partit Popular ha perdut nou punts.

Finalment, doncs, els electors han castigat el govern per la crisi política, originada pel trencament, el juliol passat, de la coalició entre socialdemòcrates i populars i que va obligar que es convoquessin eleccions anticipades.

Els dos partits d'ultradreta han aconseguit recollir els vots de càstig al govern i, entre tots dos, ha aconseguit prop del 30% dels vots. El Partit Liberal ha pujat d'un 11% a un 17,9% i l'Aliança de Jörg Haider, ha passat del 4,11% de fa dos anys a l'11,9%. Els dos partits ja han dit que no s'unirien per a formar un govern, una tasca que es preveu difícil tenint en compte els repartiment del 183 escons.

VILAWEB

Tònica general europea o una simple excepció?