dilluns, 31 de març del 2008

Pel darrere
S'ha acabat la broma. Fora els minuts porqueria. Dissabte canvien l'hora, s'allarga el dia i arriben els mesos més emocionants de l'any. Aquells en què es decideix tot. O gairebé tot.
Albert Om

Els anys segueixen l'esquema clàssic de tots els fils argumentals: plantejament, nus i desenllaç. De les vacances d'estiu fins a Nadal, el plantejament; de Nadal a Setmana Santa, el nus, i des d'avui mateix fins a les vacances d'estiu, el desenllaç. Si això fos una òpera, atenció senyors que comença l'últim acte. Si fóssim al cinema, ja no s'hi val a fer cap altre capcinada si no voleu sortir de la sala amb cara de no haver entès res. Si això fos la universitat, vénen els exàmens finals. I si fóssim al futbol, entrem a la pròrroga, als minuts decisius. Tot a cara o creu. ¿Clinton o Obama? ¿Carod o Puigcercós? Barça o Madrid? Només en pot guanyar un. I aviat sabrem qui serà.

Vivim la nostra vida -amb els nostres plans, dubtes, projectes, il·lusions, imprevistos- i també vivim de propina la vida de la gent que surt als diaris. Ens alegrem quan guanyen els nostres i encara ens alegrem més quan perden els que no són els nostres. Hi ha gent que en pocs dies s'hi juga l'any. O tota la seva carrera. I nosaltres, a primera fila, contemplant aquests duels al sol.

No hi ha espectacle millor que el que ens ofereix la vida en aquests instants decisius. Qui serà el Català de l'Any? ¿Explicarà Pasqual Maragall, quan presenti el llibre de Jordi Mercader 1.000 dies amb PM, com el seu partit el va fúmer escales avall de la Generalitat? ¿Resistirà el govern Montilla les lluites intestines a Esquerra? Quants ministres catalans hi haurà al govern espanyol? Què passarà amb Joan Clos? Qui ho farà millor: Bono de president del Congrés de Diputats o Chikilicuatre a Eurovisió? Qui es traurà abans de sobre qui: el Barça Ronaldinho, o el PP Acebes? ¿De veritat que vindrà Mourinho? ¿I Belén Esteban trobarà vestit per casar-se? ¿I Carla Bruni quedarà embarassada de Sarkozy? ¿Marxarem tots a viure a Nova York si continua baixant el dòlar i pujant l'euro? Quin serà el llibre més venut per Sant Jordi? D'on sortirà l'aigua si no plou?

I tantes altres coses que ara mateix no podem ni arribar a imaginar i que passaran des d'ara fins a les vacances d'estiu. Es juguen els instants decisius del partit. Vénen ganes d'agafar un bon seient, de tenir una bona companyia, una caixa de cerveses fresquetes a mà i posar-se a contemplar el meravellós espectacle de la vida. Paga la pena. I és gratis.

AVUI