dissabte, 11 d’octubre del 2008

Pel darrere

Fums

He descobert una llei antitabac encara més ridícula que l'espanyola. És a Holanda, on et deixen fumar un porro de marihuana en un 'coffee shop', però et fan fora si t'encens un cigarret.
Albert Om

Aviat farà dos anys que va entrar en vigor la llei antitabac i ja porto un temps esperant que el govern espanyol en faci balanç. És extraordinari el que ha succeït amb aquesta normativa: com més temps passa menys es compleix. El resultat és que, 21 mesos després, es fuma a gairebé tots els bars i restaurants. En uns perquè continua estant autoritzat i en d'altres perquè els propietaris, vist el pa que hi donen, acaben fent els ulls grossos. Llei? Quina llei? Ningú no li fa cas perquè ningú ni tan sols recorda que mai hagi existit una cosa que en el seu moment es va dir llei antitabac. És el que passa quan perds l'autoritat, que després ja és molt difícil recuperar-la.

Però, senyor ministre espanyol de Sanitat, no pateixi, que els holandesos li han passat la mà per la cara i els ha sortit una normativa encara més delirant. La llei antitabac d'aquell país prohibeix fumar a tots els bars i restaurants, amb l'excepció dels coffee shops. Una de les grans atraccions turístiques d'Holanda, els coffee shops, són aquells establiments de decoració horrorosa on es permet la venda i el consum de drogues toves com l'haixix i la marihuana. Per no matar la gallina dels ous d'or, la llei fixa que als coffee shops està permès fumar, però en canvi el tabac hi està prohibit. Què vol dir això? Doncs que pots fumar-te un porro si tot el que hi poses a dins és marihuana, però que te'n vas al carrer si se t'ocorre barrejar-lo amb tabac i ja no diguem si encens un cigarret sol.

El resultat és que han eradicat el tabac, però l'ambient continua sent igual d'irrespirable. Ho vaig comprovar dissabte a la nit seguint el Barça-Atlètic de Madrid en un d'aquests locals del centre d'Amsterdam. A pesar del 6-1, l'espectacle no era a la pantalla. Era a les cares impassibles dels clients que no es van immutar ni quan el Barça va fer tres gols en cinc minuts.

Més tard, aquella mateixa nit, vaig veure com en un xou eròtic d'un cabaret del Barri Roig d'Amsterdam una noia fumava un cigar a dalt de l'escenari. Vaig estar a punt de denunciar-ho a les autoritats sanitàries holandeses, però em vaig imaginar que aquesta devia ser una altra de les excepcions de la llei. Hi deu haver una disposició addicional que diu que als cabarets eròtics es podran fumar cigars, sempre que no es faci amb la boca.

AVUI