dijous, 16 d’octubre del 2008

Passa-ho!

¿HEM DE FER CONYA DELS MUSULMANS?

Iu Forn

El president Pujol i en Toni Soler van participar la setmana passada en la xerrada Polònia fa créixer l'interès per la política. Com sol ser habitual, la cosa va derivar cap als límits de l'humor i va acabar petant en la religió. I aquí és on el president va fer la pregunta clàssica d'entre les preguntes: "Per què us fiqueu amb el Papa i no amb els musulmans?". (Ell, però, no va afegir el que la majoria afegeix per rematar-ho: "Què passa, què no teniu nassos, oi?".)

A mi els gags sobre el Papa no m'interessen gens (en canvi m'apassionen els d'en Rouco y sus hermanos). Ara bé, preguntar "Per què us fiqueu amb el Papa i no amb els musulmans?" és el mateix que preguntar "Per què feu conya del Barça i no de l'Hèrcules d'Alacant?" o "Per què feu brometes d'en Montilla i no d'en Gordon Brown?". Woody Allen fa acudits de jueus a les seves pel·lícules sobre Nova York. Per què? Perquè ell és jueu i la seva ciutat és molt jueva. ¿Té sentit aquí fer acudits de jueus? I de mormons? Oi que la pregunta "Per què us fiqueu amb el Papa i no amb els adventistes del setè dia?" porta inclosa una resposta de sentit comú? Doncs la que inclou els musulmans, també.

I li deia Pujol al director de Polònia: "Feu crítica política: el Papa no hi hauria de sortir". Per què? El Papa fa política. ¿O és que la seva Església no es manifesta pel carrer amb proclames polítiques i al costat de partits polítics? O no manté la Kope Borroka? I afegia el president: "El Papa no és aquest imbècil que presenteu". No, ni Quim Nadal s'està mitja hora pixant al mateix ritme que parla (vaja, suposo), ni l'Artur Mas es va cridant "Guapo"!!, ni a les reunions de govern els consellers (i les conselleres) de sobte es posen a cantar i a ballar per sobre de la taula. D'això se'n diu humor, ironia, sarcasme o com prefereixin, i com més civilitzada és una societat, més practica aquest exercici. Per això, efectivament, no fem humor dels musulmans.

AVUI