dilluns, 11 de juny del 2007





Els pactes per formar govern als ajuntaments, consells comarcals i diputacions es van fent públics, podem veure que hi ha de tot, tot si val, és com un 5 a traïció. Ahir mateix el Diari de Girona publicava que l´Assemblea d´EUiA de Blanes dona el vistiplau per pactar amb el PSC i el PP (que també té el permís de la direcció); a Banyoles, la sociovergència s´imposa, a l´igual que a diferents Consells Comarcals. És a dir, tothom juga a fotre a tothom.
Ho va dir recentment la consellera socialista Marina Geli, «el PSC pot justificar qualsevol pacte». Em sembla genial la frase, demostra el model ideològic del PSC, una mostra evident que primer el poder i després les ideologies, per això el PSC li ha anat tant bé estar al poder. On entra difícilment en surt (rares excepcions). És, davant aquests brillants principis que el PSC té assumits, que crec que faríem un bé extraordinari al País si Esquerra i ICV-EUiA anéssim junts, però sobretot a per totes.
No estic parlant de deixar les ideologies, tot al contrari estic parlant de reforçar ideologies per arribar a acords, però no només amb el PSC. Tenim una virtut que no té el PSC, ens creiem el que diem i tenim encara capacitat de renunciar a les cadires del poder per defensar els nostres ideals.
Vist l´estil, el PSC ja no té capacitat de donar-nos lliçons, ni tant sols de demanar-nos explicacions. Si volem que el PSC pacti de tu a tu i sense prepotències cal que els donem lliçons d´ètica política.
A Blanes, la meva vila, el PSC s´ho vol fer amb tothom (menys amb Esquerra, no suporta la nostra coherència), la seva promiscuïtat és total, quan encara està parlant amb el seu soci de referència (EUiA-ICV) ja estar oferint un acord amb el PP(instant al regidor a fer-se trànsfuga), amb CiU i fins i tot amb el PDB (llista d´independents amb qui el PSC va dir que no pactaria mai).
A Girona ciutat, el PSC és mostra inflexible, malgrat perdre vots i regidor segueix amb la seva prepotent actitud, perquè veu impossible un acord d´Esquerra i ICV-EUiA amb CiU, per una suposada incoherència ideològica dels nostres partits. A tot això li hem d´afegir l´emprenyada de CiU (que la puc entendre) que fa que pacti cada cop més, davant la possibilitat de perdre més quota de poder, amb el PSC. És a dir els socialistes cobren doble, d´un costat d´Esquerra i ICV-EUiA i per un altre de la coalició nacionalista (rebotada com està amb Esquerra), el que ens aboca a un mapa amb ple domini del PSC.
En la roda de premsa d´explicació de l´acord a la Diputació de Girona, Marina Geli deia per justificar l´acord «després de mes de 25 anys de CiU a l´ens provincial, cal regeneració democràtica». Per segon cop trobo genial les seves paraules, són perfectament aplicables a l´Ajuntament de la Ciutat, 25 anys dels mateixos avalen un canvi, ho ha dit una important dirigent socialista.
Crec que és hora d´una veritable reflexió dins d´Esquerra i ICV-EUiA. Per exemple a Blanes, Esquerra ha fet una veritable oferta a EUiA-ICV per un acord de govern responsable amb CiU i ens han dit que no. Pel contrari diuen sí a un acord del PSC amb CiU o amb el PP, on per cert, ells no hi pintaran rés, no ho puc entendre, deixem-nos d´estupideses i pensem amb Blanes.
No creieu que faríem polítiques més socials, més progressistes amb un pacte amb CiU? Una CiU que estaria obligada a respectar els acords. Companys d´EUiA-ICV, encara hi som a temps.
I a Girona quelcom semblant, i en aquest cas per respecte als companys de Girona, expresso la meva personal opinió. Crec que seria saludable per la Ciutat, davant la manca d´ideologia del PSC i de la prepotència demostrada un canvi democràtic d´aires, hi sortiríem guanyant no només la classe política sinó també la ciutat.
Esquerra i ICV-EUiA tenim tot el dret a parlar i a pactar amb CiU, i el PSC no te cap dret a demanar-nos explicacions. Tenim molta més coherència que ells.