dilluns, 4 de febrer del 2008

El vot en blanc guanya adeptes

Pasqual Maragall demana que es voti per aquesta opció

L'ex-president de Catalunya Pasqual Maragall diu, en un article a La Vanguardia, que votarà en blanc a les eleccions espanyoles del 9 de març i exhorta els ciutadans a fer el mateix. L'opció que defensa ha anat a l'alça des del 2004: 35.923 catalans van votar-hi a les estatals de llavors, xifra que es va multiplicar per dos i mig a les locals de l'any passat, quan es van compatibilitzar 89.940 vots en blanc, passant d'un 0,89% a un 3,11%.

El salt qualitatiu, però, va ocórrer als comicis parlamentaris de 2006, amb un 2,02% fins llavors inèdit. 35.923 electors del Principat van votar en blanc a les espanyoles del 2004, és a dir, un 0,89% del total. Al País Valencià i les Illes, el percentatge va arribar fins l'1,46% i l'1,93%, respectivament. Des de llavors, els electors catalans cada cop han triat més aquesta opció: un 2,02% a les eleccions al Parlament i un 3,11% a les municipals. La tendència al País Valencià i les Illes s'ha mantingut estable, rondant les mateixes xifres.

Maragall reconeix que no compta amb els mitjans suficients per a presentar el Partit Català d'Europa amb condicions. Per no menysprear la democràcia, s'ha d'anar a votar, en blanc, perquè cap partit no el satisfà. En contra de la creença que el vot en blanc afavoreix la llista més votada, el politòleg Roger Buch diu: 'un vot en blanc és simplement un vot en blanc i no se suma a cap altra llista'.

Heribert Barrera també hi votarà

La proposta de Maragall se suma a la de l'ex-president del Parlament i dirigent històric d'ERC, Heribert Barrera, que al desembre ja va fer una crida a l'abstenció o al vot en blanc, perquè els partits catalans reaccionin i no se sotmetin més a l'estat.

VILAWEB

Fa temps que tinc decidit votar en blanc a les eleccions espanyoles, europees i catalanes. Però, òbviament, no és perquè aquests senyors tant respectables el promoguin.