diumenge, 10 de febrer del 2008

com passa cada any, això que el cap s'acaba és una llegenda urbana

El màster de professorat s'ajorna fins al curs 2009-10

Universitats al·lega dificultats tècniques i falta de temps per implantar-lo de forma generalitzada el curs que ve com preveia Educació | Dues facultats públiques i dues de privades estudien iniciar-lo de forma pilot

La renovació de la formació inicial dels professors de secundària no es produirà, tal com estava previst, el curs que ve. El nou màster universitari de professorat, d'un curs de durada, que ha d'ampliar i millorar la formació didàctica i pedagògica dels llicenciats que vulguin exercir a la secundària en substitució de l'actual certificat d'aptitud pedagògica (CAP), s'universalitzarà el 2009-10 malgrat l'aposta del departament d'Educació i la voluntat de la Conferència de Degans de les Facultats de Pedagogia i Ciències de l'Educació per implantar-lo el 2008-09.

Els arguments contraris del comissionat d'Universitats, dependent del departament d'Innovació, Universitats i Empresa, al·legant dificultats tècniques i falta de temps, s'han imposat als desitjos de la conselleria d'Ernest Maragall, que ha fet de la renovació de la formació docent un dels seus cavalls de batalla. Tot i això, abans de Nadal, hi va haver un acord de tirar-ho endavant amb el suport de totes les parts implicades.

La decisió d'ajornar el màster es va prendre en l'última reunió de la comissió de programació i ordenació acadèmica, celebrada al si del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a mitjans del mes passat, en què els vicerectors universitaris van donar per bons els arguments de la comissionada, Blanca Palmada, que contradeien el que havien acordat els degans de les facultats d'educació, de les quals dependrà la formació del nou professorat.

En aquesta reunió es va deixar la porta oberta, no obstant, a la possibilitat que alguna universitat posi en marxa el postgrau amb caràcter experimental el 2008-09. L'Autònoma de Barcelona (UAB), que ha encapçalat l'aposta per fer una realitat el màster el curs que ve, no descarta fer-ho.

Segons va explicar ahir el degà de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, Màrius Martínez, la universitat intensificarà els contactes els pròxims dies per aconseguir que algun altre campus públic (probablement el de la Rovira i Virgili de Tarragona) se sumi al projecte. La Universitat de Vic i la Ramon Llull, de titularitat privada, semblen també disposades a programar el nou curs.

El secretari de Polítiques Educatives del departament d'Educació, Francesc Colomé, va manifestar ahir el seu desig que el màster pugui tirar endavant "almenys amb caràcter pilot" en alguna universitat. Colomé va admetre que Educació "ha jugat molt fort" i que ha fet "el possible" per tenir el postgrau el curs que ve, però que ha hagut de limitar les expectatives davant "les complicacions logístiques" esgrimides per Universitats.

Palmada argumenta la dificultat de poder elaborar per al proper curs el mapa d'especialitats del nou màster i d'acreditar els centres de pràctiques, i posa també sobre la taula la falta de recursos. Igualment, defensa la "inconveniència" de suprimir el CAP el setembre que ve desmarcant Catalunya de la resta de l'Estat, i al·lega un calendari "massa ajustat" tant per a la presentació de la proposta a Madrid com per a l'obtenció de la ratificació del ministeri.

AVUI