diumenge, 14 de gener del 2007

a veure si els del PP ho entenen


El bilingüisme és saludable



dades · Els símptomes de demència senil es presenten 4 anys més tard en les persones que parlen més d'un idioma · explicació · Fer servir diverses llengües ajuda a mantenir la joventut del cervell


Joaquim Elcacho


El bilingüisme és una fórmula perfecta per mantenir la joventut del cervell. Si més no aquest és el resultat d'una investigació portada a terme per científics canadencs amb un grup de 184 pacients. L'estudi conclou que les persones bilingües presenten els primers símptomes de demència senil, com a mitjana, als 75,5 anys. Per contra, en el mateix estudi, les persones que només han fet servir un idioma durant la seva vida presenten els primers indicis de senilitat als 71,4 anys. "Estem realment enlluernats amb aquests resultats", ha explicat Ellen Bialystok, professora de la Universitat de York (Canadà) i investigadora associada del Centre Baycrest de Recerca del Cervell i l'Envelliment (Universitat de Toronto, Canadà). "El nostre estudi mostra que parlar dues llengües al llarg de la vida està associat amb un retard de quatre anys en l'aparició dels primers símptomes de demència, en comparació amb les persones que només han parlat un idioma", detalla la investigadora canadenca. Els resultats d'aquest treball es publicaran en l'edició de febrer de la revista especialitzada Neuropsychologia.
Ellen Bialystok es va doctorar en medicina el 1976 i durant trenta anys ha estat investigant els efectes del bilingüisme en l'aprenentatge i el desenvolupament cognitiu dels infants. Més recentment, l'equip de Bialystok ha ampliat el seu camp d'estudis sobre el bilingüisme a les persones d'edat avançada.
En l'estudi que es presenta ara, els experts van analitzar l'historial mèdic de 184 persones que havien estat tractades en dos centres mèdics de Toronto entre els anys 2002 i 2005. Després de discriminar els factors socials i culturals que poden interferir en els resultats, els experts destaquen que el bilingüisme és l'únic factor que sembla explicar el retard en l'aparició dels primers símptomes de demències com l'Alzheimer. En l'estudi hi van participar persones que parlaven, en total, 25 llengües diferents; des dels cooficials francès i anglès fins al polonès, alemany, romanès i hongarès.
L'explicació es podria trobar en el fet que les persones que han fet servir i fan servir diferents idiomes per comunicar-se desenvolupen unes reserves cognitives que ajuden a mantenir la plasticitat del cervell. És a dir, els experts consideren que el bilingüisme aporta al cervell els mateixos beneficis que l'exercici físic ofereix a la resta del cos.
"No hi ha cap intervenció farmacològica que hagi aconseguit resultats tan positius en la prevenció de la demència senil com la pràctica quotidiana en l'ús de vàries llengües", ha explicat el doctor Morris Freedman, expert en malalties neurodegeneratives a la Universitat de Toronto i coautor de l'estudi.