dijous, 25 de gener del 2007

Anna Pagans, patrona de Girona

Els departaments de socials i de català de l'IES Narcís Xifra de Girona recullen en la revista digital «Els Mil i Pico» respostes errònies de proves i exàmens que semblen acudits


la contra




Anna Pagans, patrona de Girona. La població ocupada són la gent que té molta feina i per això no pot tenir fills. La població activa són els ciutadans que tenen molts de fills. I els gremis són uns monstres petits verds. Poden semblar acudits, però en realitat són algunes de les respostes que han donat els alumnes d'ESO i Batxillerat de l'IES Narcís Xifra de Girona en exàmens i proves.
Els encarregats de recopilar aquestes respostes han estat els departaments de socials i de català d'aquest institut de Girona. El coordinador de la revista digital Els Mil i Pico i professor de llengua i literatura catalana, Jordi Vilamitjana, considera que fer públiques aquestes pífies «és una manera higiènica de tractar el tema i no fer-se mala sang els professors». Ell mateix considera que cal tenir present que al darrere de les respostes «hi ha la voluntat d'encertar-la, i en un examen si no ho saps t'ho inventes». Vilamitjana admet que darrere d'aquestes interpretacions o errors «hi ha una despreocupació per saber si és cert o no».
En poc més d'un curs els dos departaments han recopilat mig centenar de pífies, que a l'institut han volgut aprofitar perquè la tasca pedagògica «tampoc pot estar mancada d'una bona dosi d'humor». Vilamitjana explica que, més grossa o més petita, «en una prova de dos o tres fulls sempre hi ha alguna pífia, que ens fa adonar que la imaginació és il·limitada». En algun cas, fins i tot, el professor hauria de tenir en compte l'esforç deductiu i els sil·logismes que a partir d'una pregunta desenvolupen els estudiants.
«Crec que tots els centres tenen una llibreta amb respostes divertides, una altra cosa és que les hagin fet públiques», reflexiona Vilamitjana. El compromís dels professors és continuar ampliant i actualitzant les respostes humorístiques que es trobin a les proves. Qui sap si la proliferació de respostes acaben originant un llibre amb possibilitats de guanyar un premi literari de sàtira.



EL PUNT