divendres, 12 de gener del 2007

A casa meva, el comandament a distància de la tv del menjador té un botó negre... no s’hi pot distingir el número que originalment hi estava imprès... el 3... ja que quan s’ha d’engegar el televisor ja es fa prement directament la tecla “3”... en un acte reflex. El comandament a distància de la tv de la cuina no sé on és, directament. Fa anys que es va perdre... però ningú no l’ha trobat a faltar, perquè s’engega amb el botó d’encendre i apagar l’aparell, normalment a l’hora de les notícies (migdia-vespre), i ja va quedar clavat en el tercer canal quan es va perdre el comandament.

Tota aquesta història (que per a més “inri”, és totalment verídica) no serveix sinó per posar en antecedents als qui pugueu llegir aquestes ratlles i fer-vos entendre millor la sensació de fastiqueig que sento darrerament quan miro els TN de TV3.

Els TN de TV3 no són (ens altres temps almenys ho intentaven ser) els informatius “de bandera” que qualsevol televisió nacional hauria de tenir. Ara es parla directament d’”Espanya” quan abans es parlava de “Estat Espanyol”, es fan referències constants al “govern” referint-se al govern de l’estat espanyol, es parla obertament de la “vicepresidenta del govern” (referint-se a la Sra. Maria Teresa Fernández de laVega), s’obren els informatius, constantment, amb referència al marc informatiu espanyol, etc, etc.

La gota que ha fet vessar el got ha estat el menyspreu total i absolutament insultant que ha sotmès TV3 a l’ara mateix millor equip català de bàsquet de l’ACB, l’Akasvayu Girona. En cap de les dues edicions del TN migdia dels dies 10 i 11 de gener d’enguany s’ha mencionat que l’Akasvayu Girona iniciava la segona fase de la FIBA EUROCUP, ni el dia que s’havia de jugar el partit ni, atenció, l’endemà de jugar-lo i havent guanyat de 25 punts al rival! No m’ho podia creure! Direu que el futbol s’ho menja tot i que, com que sóc un gran aficionat al bàsquet, m’he sentit ofès. No! Es va parlar de bàsquet tant el dia 10 com el dia 11... concretament per dir, el dia 10 al migdia, que el Barça i la Penya jugaven (l’endemà!) el seu corresponent partit d’Eurolliga i el dia 11 per dir que aquella tarda es jugaven els dos esmentats partits. I per acabar-ho d’adobar, el dia 10 es va “guarnir” la informació basquetbolística amb un recull dels millors moments dels jugadors espanyols a l’NBA Pau Gasol, Jorge Garbajosa i José Manuel Calderón.

Espereu, que això encara no ha acabat. El dia 11 la informació d’esports es va acabar amb unes imatges d’en Marc Gené i els seus companys de l’equip Ferrari de F1 fent un eslàlom en una pista d’esquí italiana i uns freaks jugant a escacs amb figures de gel a Moscou! Dins de tot aquest recull d’informació de primer ordre, no hi van caber els 10 segons que es necessitaven per dir que l’Akasvayu Girona havia jugat i guanyat de 25 punts (mantenint-se així imbatut en tot el que portem de FIBA EUROCUP). Tot plegat és cosa de la redacció d’esports? I si ho és, no hi ha cap manual, llibre d’estil, línia informativa que eviti que en Jorge Garbajosa i José Manuel Calderón (grandíssims jugadors de bàsquet, per altra banda) i els escacs de gel de Moscou passin per davant del resultat en competició europea de l’ara mateix millor equip de bàsquet català?

David Martí