dilluns, 24 de desembre del 2007

Passa-ho!

BALANÇA FISCAL LOTERA

Iu Forn

Ha fet la suma, oi? I li ha sortit que la loteria va deixar a Catalunya 217 milions d'euros. I s'ha dit: ui, això està molt bé, oi? Quina sort. Que contents i feliços (i contentes i felices) estem. Llàstima que vam invertir-hi 475 milions d'euros. I llàstima que fetes les restes oportunes ens surt un dèficit de 258 milions d'euros. És l'avantatge de saber els números. Sembla que hagis guanyat molt, però al final resulta que has fet el negoci del Robert i les cabres.

Ah, quina metàfora més bonica. A vostè que no se li escapa res, ja l'ha captada des del principi, oi? Mentre els senyors Loteria, que curiosament depenen del ministeri d'Hisenda, no amaguin les balances fiscals del joc, podrem saber quina és la realitat entre el que paguem i el que ens tornen. Un detall molt bonic, no creu?

I quan les balances fiscals de la loteria es fan públiques amb tanta naturalitat i quan saber-les no provoca cap daltabaix, encara es fa més incomprensible la mania que té un altre negociat del ministeri a no voler publicar les altres balances. Coi, però si no passa res. Han pagat tant, els hem tornat tant. Regles del joc transparents i així tots sabem de què va la partida.

Però mentre tots estàvem pendents dels nens de San Ildefonso, resulta que a Llagostera, i sense fer tant de soroll, algú s'enduia 28 milions d'euros jugant a allò que en diuen Euromilió... apostant només 4 euros!!!. Sen-sa-ci-o-nal, no? I el rampell ens fa saltar: "Aquesta és la solució a les nostres misèries. S'ha acabat la Loteria Nacional, dediquem-nos a l'Euromilió". Bé, doncs mirat a primer cop d'ull, potser sí. Però la probabilitat que ens toqui l'Euromilió és d'una entre 76 milions i la probabilitat que ens toqui la loteria de Nadal és d'una entre 14 milions i mig.

I ara ens situem davant de la gran metàfora de tot plegat. Estem atrapats entre les escorrialles eternes i l'utòpic somni permanent. Depèn de nosaltres optar definitivament per una de les dues possibilitats, assumir-ne les conseqüències i deixar d'autolamentar-nos.

AVUI