dimecres, 30 de maig del 2007


Passa-ho!
LA FOTO DELS FUNCIONARIS APLAUDINT
Iu Forn


Escena 1. Plaça de Sant Jaume de BCN el matí del 17 de novembre del 2003. Fa menys de 12 hores que Artur Mas acaba de guanyar les eleccions al Parlament i arriba al seu lloc de treball. A la porta de Palau l'esperen unes desenes de funcionaris i funcionàries de la Generalitat per aplaudir-lo. Cap d'ells ni d'elles saben que no estan aplaudint el futur president. El seu gran error és pensar que, com que CiU i Esquerra sumen, CiU i Esquerra acabaran sumant.


Escena 2. Plaça de Sant Jaume de BCN el matí d'abans-d'ahir. Fa menys de 12 hores que Jordi Hereu acaba de guanyar les eleccions municipals i arriba al seu lloc de treball. A la porta de l'Ajuntament l'esperen unes desenes de funcionaris i funcionàries per aplaudir-lo. Tots ells i totes elles saben que estan aplaudint el futur alcalde d'una ciutat que durant un mínim de 32 anys haurà tingut la mateixa estructura funcionarial al servei dels mateixos partits.


Doncs sí, una de les imatges més buscades l'endemà de les eleccions és la del guanyador entrant a l'edifici del poder. I res millor per farcir-la que el simbolisme d'uns quants subordinats feliços i contents palplantats a la porta donant-li la benvinguda. Ara bé, aquí hi ha un petit problema: la gent malpensada. Sí, sí, que per aquí hi corre un personal molt dolentot. Hi pot haver qui, veient la cosa, es pregunti si estem davant de funcionaris de la Generalitat o de l'Ajuntament (depenent de si parlem de l'escena 1 o de l'escena 2) o bé estem davant de funcionaris de CiU o del PSC (també depenent de l'escena triada).


I encara li diré més, aquesta gent tan malfiada pot arribar a pensar que el funcionaris desitjosos (i funcionàries desitjoses) de destrossar-se les mans aplaudint en públic tenen motius poc humans per fer-ho. No sé, per exemple, mostrar agraïment per alguna cosa o potser fer mèrits per agrair-la durant els pròxims quatre anys.


Sort n'hi ha que la gent decent com vostè i jo no pensem coses d'aquestes, oi?