dimecres, 25 d’agost del 2004

Carod defensa la posició de Pujol i demana instruments per fer front a l'onada immigratòria

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod, va sortir ahir en defensa de l'expresident Jordi Pujol, per les declaracions que aquest va fer pronosticant que el mestissatge cultural seria la fi de Catalunya si realment es tira endavant. Carod va insistir que aquesta opinió no es pot criminalitzar amb un "fals discurs" progressista sinó tot al contrari.
Pel dirigent republicà, Pujol alertava d'"una actitud frívola i banal que a vegades sura en aquestes qüestions", per la qual cosa va assegurar que comprenia les paraules de l'expresident, perquè "han estat fetes des de la constatació que Catalunya no disposa d'instruments econòmics i polítics per fer front correctament a l'onada d'immigració extracomunitària". Carod, que s'ha destacat per tenir una actitud molt oberta en matèria migratòria, va explicar que si aquestes qüestions ja són difícils en les nacions amb Estat propi, encara ho són més en la situació política de Catalunya. Va posar com a exemple l'aprenentatge de la llengua i la cultura del país, sense cap necessitat de renunciar a la d'origen, que a Catalunya s'està desmostrant difícil.
En sentit oposat van reaccionar el PSC i ICV, que van coincidir amb el PP a censurar les declaracions de l'expresident. El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va titllar de "pessimista" l'anàlisi de Pujol, i el va qualificar propi del "pensament conservador". "Catalunya sempre ha mostrat capacitat d'acollida", va apuntar.
El portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, va assegurar que després de 23 anys com a president Pujol "no ha entès la naturalesa de Catalunya, que és precisament el mestissatge, i només podrà seguir existint si ho assumeix com a raó de ser". En sentit similar es van pronunciar els dirigents del PP Alberto Fernández Díaz i fins i tot l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón. AVUI.