dijous, 3 de juliol del 2008

Pel darrere

La gran bombolla

Que s'apugi l'Euribor i el petroli ho puc arribar a entendre. Que peti la bombolla immobiliària ja tocava. Però la inflació en el preu dels xiclets demana mesures del Tribunal de la Competència.
Carles Capdevila

Vaig aturar-me a posar gasoil, perquè sóc dels que es va creure que la diferència de preu del cotxe diesel l'acabaves amortitzant (el venedor que em va convèncer encara riu), i a l'hora de pagar em va escandalitzar més la fortuna invertida en els xiclets per no adormir-me a l'autopista que la d'omplir el dipòsit. Noranta-cinc cèntims per uns Trident Splash de sis unitats. Setze cèntims el xiclet, més de vint-i-cinc peles. Com que els devoro de dos en dos, deu minuts de simulacre de plaer t'arruïnen. Surt tan car com fumar, i a sobre vius més anys, o sigui que ja cal que facis un pla de pensions privat per cobrir les despeses en goma de mastegar, ara que les dents postisses ja ho permeten.

Recordo les paraules premonitòries d'un quiosquer que em va dir fa un parell d'anys que hi havia més negoci en els xiclets que en els diaris, i cada vegada els havia de dedicar més metres quadrats d'expositors. Des de llavors he vist l'espai que han guanyat els xiclets a les farmàcies, bars, restaurants, pastisseries, forns de pa, estancs (sí, s'han infiltrat en terreny enemic). Desplacen les piles alcalines dels mostradors més propers a les caixes dels súpers, i penetren en llocs insospitats, com llibreries, botigues de roba o d'electrodomèstics...; Encara no n'he vist en joieries i sabateries, però tot caurà.

Si fes sociologia barata diria que l'èxit del xiclet demostra que ho volem tot mastegat i som en una societat insípida, on els sabors duren deu minuts i a sobre són falsos, fruit de colorants.

Però reclamo una anàlisi econòmica. Com és possible que com més xiclets consumim i més marques hi ha, més cars són? I què ho fa que un paquet et costi entre 65 cèntims i un euro, amb variacions d'un cinquanta per cent? ¿Hi ha mercat per a models com el Trident Senses, que l'he vist a un euro i trenta-nou cèntims, només apte per a sibarites? Ens acabarà petant als morros també aquesta bombolla?

Els xiclets a preu de medicament que prometen blanquejar-te les dents i espantar la càries ¿són recomanats també per nou de cada deu dentistes, o preu per preu és millor una neteja bucal?

El cas requereix mesures higièniques per no quedar enganxats a la vorera. Calen contenidors de xiclets a cada cantonada, i carnet de mastegador per punts que impedeixi circular amb la boca plena els qui n'hagin llençat més de tres a terra.

AVUI