dilluns, 7 de juliol del 2008

art en qualsevol superfície


Apareixen cercles en collites al Vallès Occidental i a Madrid, Bilbao i Màlaga

Una sèrie de símbols geomètrics sobre camps agrícoles, similars als que apareixen a la pel·lícula d'extraterrestres "Senyals", han aparegut al Vallès Occidental, a la C-16 a l'altura de Vacarisses. En menys d'una setmana aquest fenomen s'ha repetit en camps de Madrid, Bilbao i Màlaga, on diverses persones han informat de l'aparició de cercles a les collites. Aquestes figures -"crop circles", en anglès- acostumen a aparèixer en camps de blat o de blat de moro, i són imperceptibles arran de terra, mentre que des de l'aire es poden veure amb la forma completament definida.

El seu origen és un font inesgotable de llegendes. Diversos cercles a les collites han aparegut en menys d'una setmana a Catalunya, a la C-16, a l'altura de Vacarisses, a Barcelona. A Madrid, el senyal ha sortit a l'altura del quilòmentre 23 de la carretera de Burgos (A-3) en direcció a Cobeña, enmig d'una zona cultivada i, com acostuma a passar, de la nit al dia. Altres persones també han demostrat amb material gràfic haver-ne trobat al Monte Banderas, a Bilbao.

Aquestes formes no han parat d'aparèixer des del segle XVII, quan es va registrar per primer cop en un gravat la seva irrupció en un camp de blat. Aquesta setmana, aquests símbols, que van motivar la pel·lícula sobre extraterrestres "Senyals", amb Mel Gibson, han aparegut en camps de blat de Catalunya, Madrid, Bilbao i Màlaga.

Procedència desconeguda

Una de les persones que va divisar els senyals a Madrid va descartar la possible intervenció d'"ovnis" en la seva formació ja que, segons ha explicat, el camp on han aparegut es troba molt a prop de l'aeroport de Barajas, i si hi hagués hagut alguna cosa fora del que és habitual els controladors aeris ho haurien detectat.

Les llegendes urbanes sempre han situat l'origen dels cercles a les collites en la procedènia paranormal o extraterrestre. Segons els seguidors d'aquestes hipòtesis, això també explicaria les avaries que tenen alguns aparells que utilitzen qualsevol tipus d'energia, com les brúixoles i les descàrregues de bateries que s'associen a aquest fenomen.

El cert és que el rastre que deixen sobre blat no el trenca ni l'aixafa, sinó que el deixa doblegat i permet que continuï creixent. Se suposa que aquesta inclinació sorgeix del fet que se li ha aplicat calor a la base de la planta. De fet, a la Gran Bretanya, als anys noranta dos grangers van sortir a explicar que eren els autors d'uns "crop circles" que havien sortit i van detallar com s'ho feien per crear-los amb un sistema senzill i ràpid.

Amb tot, també hi ha qui diu que els cercles són fets pel vent o per altres causes ambientals.

TELENOTICIES