dissabte, 13 d’octubre del 2007




L'Àfrica va destinar a la guerra la mateixa quantitat de diners rebuts en ajuda internacional entre el 1990 i el 2005







En un període de 15 anys, en concret entre el 1990 i el 2005, el continent africà ha destinat a la guerra la mateixa quantitat de diners que va rebre per a ajuda internacional. Així conclou un informe que ha elaborat Intermón Oxfam juntament amb dues organitzacions no governamentals més: IANSA i Saferworld. El document també mostra que els països africans afectats per conflictes han vist reduïda l'economia una mitjana d'un 15% anual i que tenen una mitjana d'un 50% més de mortalitat infantil.

El cost dels conflictes a l'Àfrica es va elevar a prop de 300.000 milions de dòlars entre el 1990 i el 2005. Aquesta quantitat equival als diners rebuts en ajuda internacional per a aquest continent en el mateix període de temps. L'estudi, fet per Oxfam Internacional, IANSA i Saferworld, calcula els efectes globals dels conflictes africans sobre el producte interior brut del continent, i es presenta mentre diplomàtics d'arreu del món es reuneixen aquests dies a la seu de les Nacions Unides a Nova York per debatre un tractat sobre comerç d'armes.
El document mostra que els països africans afectats per conflictes, guerres civils o insurgència han vist reduïda l'economia una mitjana d'un 15% anual. El continent perd 18.000 milions de dòlars a l'any a conseqüència dels conflictes armats. A més a més, els països africans que els pateixen tenen una mitjana d'un 50% més de mortalitat infantil i una esperança de vida cinc anys més baixa que els països on hi ha pau.




Caldria preguntar-nos per què hi ha tantes guerres civils a l'Àfrica. L'origen? Potser en època de la colonització, quan els europeus feiem països africans sobre un mapa utilitzant un llapis i un regle, sense saber quines cultures hi habitaven.