Els polls ja no perdonen ni les vacances ni l'inici del nou curs
Pentinar diàriament els nens amb una pinta especial és una mesura eficaç per combatre i evitar els polls, segons els experts
No fa ni tres setmanes que va començar el curs i els polls ja han fet acte de presència a moltes escoles. De fet, ja fa anys que els paràsits s'han convertit en uns assidus de les aules i no ofereixen treva en cap moment del curs. "Els polls duren tot l'any, fins i tot n'hi ha a les colònies i casals d'estiu", afirma la cap de la secció de control epidemiològic del departament de Salut, Anna Martínez. Però és a l'escola, on la convivència i el contacte físic és més intens, on els polls tenen el seu regne. Segons dades de Salut Pública, si anéssim a una escola en qualsevol moment del curs i reviséssim els caps dels alumnes, trobaríem que més del 25% tenen polls. A les aules de preescolar aquest percentatge s'acostaria al 50%.
Alguna cosa ha canviat en els últims anys perquè la parasitació per polls hagi passat de ser estacional a durar 365 dies. Martínez apunta diverses causes: d'una banda, l'aparició de resistències per culpa del mal ús de les locions. Però el gran problema és que les famílies poques vegades segueixen els tractaments per combatre els polls de forma correcta, cosa que fa que la plaga no s'acabi d'eliminar mai.
Revisar manualment
"Molts pares creuen erròniament que un cop li han posat la loció al nen ja està tot fet", afirma Martínez. Res més lluny de la realitat. Per acabar amb els polls cal revisar a consciència el cap del nen durant almenys deu dies i treure manualment, amb l'ajut d'una pinta especial, el màxim d'ous o llémenes. "Aquesta feina és molt més efectiva que qualsevol loció", assegura Martínez. Un altre error freqüent és utilitzar les locions de forma preventiva, cosa que contribueix a crear resistències.
Lluny de ser greu per a la salut, el problema dels polls és sobretot molest. Fins al punt que la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA) ha demanat al ministeri de Sanitat que faci una investigació en profunditat sobre per què els polls tornen cada any a les escoles des de l'inici del curs. Fins i tot hi ha llegendes urbanes que acusen les empreses que fabriquen locions antipolls de deixar-los anar als centres escolars...
Cercle viciós
La doctora Anna Martínez insisteix: si el curs s'acaba i comença amb polls és perquè els tractaments no se segueixen de forma sistemàtica. A més, per acabar amb els polls cal una resposta coordinada de tota la comunitat escolar. Si un sol nen fa malament el tractament i assisteix a classe amb polls, la resta de companys tornen a agafar-ne i tot plegat es converteix en "un cercle viciós".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada