dissabte, 15 de setembre del 2007

es regalen places de mestre ...

Educació ha de recórrer a Secundària per cobrir 77 vacants de mestres a Girona

La Direcció territorial d´Educació a Girona ahir ja va haver de recórrer a professorat de Secundària per cobrir vacants de Primària, ja que ahir al matí hi havia 77 places sense mestre i a primera hora de la tarda encara en quedaven 46. Aquesta mesura extraordinària -que la Conselleria va aprovar el curs passat- ha estat necessària tan sols dos dies després de començar les classes, abans que l´any passat.

El sindicat Ustec·STEs va denunciar aquesta situació i va alertar d´un curs complicat per la manca de mestres, basant-se en què el nombre de vacants d´ahir era superior al de finals de setembre de 2006 -llavors n´hi havia 54. Un portaveu sindical, Xavier Díez, va considerar «una incògnita saber d´on sortirà el professorat al llarg del nou curs», argumentant que gairebé tots els mestres de l´última promoció de Magisteri ja estan treballant i que no hi ha reserves per cobrir substitucions de curta durada.
Ustec·STEs va reiterar les crítiques del curs passat a l´aplicació de la sisena hora a Primària, incidint en el seu cost econòmic i en la quantitat de mestres que s´hi han destinat. A més, Díez va assegurar que aquesta mesura ha perjudicat les escoles rurals perquè han rebut menys recursos.
Un fenomen «normal de cada curs»
El director territorial d´Educació a Girona, Andreu Otero, va distingir les 90 vacants existents dilluns de la cinquantena que quedaven ahir, explicant que les primeres -s´havien reduït a 20 el primer dia de curs- es corresponien a places per a tot l´any adreçades a interins, mentre que les últimes es devien a «incidències, a baixes sorgides a partir de dimecres». Otero va treure importància a aquest fenomen, que va considerar «normal de cada curs», i va explicar que es devia a la necessitat d´augmentar els grups classe degut a l´increment d´alumnes registrat al setembre.
L´acte de nomenament públic celebrat ahir al migdia va permetre cobrir una trentena de places i a la tarda, via telefònica, el personal d´Educació a Girona va treballar per reduir aquest llistat. Tal com s´ha constatat aquesta setmana, sobretot falten especialistes en Audició i Llenguatge, Educació especial i Anglès.
Per part d´Ustec·STEs, Xavier Díez va assenyalar «la fugida de professorat» de l´escola concertada a la pública i de mestres de les llars d´infants privades com a «efectes col·laterals» de la manca de docents.
D´altra banda, aquest sindicat també va criticar que l´ús d´un nou sistema informàtic ha assignat mestres a escoles molt allunyades de casa seva, sense que Educació hagi corregit aquestes situacions.
Finalment, Ustec·STEs també va assegurar que diversos cicles formatius no han pogut assumir la demanda d´estudiants i que instituts com el Santiago Sobrequés, de Girona, tenen grups d´ESO amb més alumnes dels que autoritza la llei.

DIARI DE GIRONA