dissabte, 15 de setembre del 2007


El desglaç obre una nova ruta navegable per anar de l'Atlàntic al Pacífic passant pel nord del Canadà



Els efectes del canvi climàtic, que són el doble de ràpids a l'Àrtic que a la resta del món, han fet navegable una ruta que fins ara era impossible. Anar d'Europa a Àsia, de l'Atlàntic al Pacífic, passant pel nord del Canadà ja és possible gràcies al desglaç. Es tracta de la famosa ruta del nord-oest, i alguns ja hi veuen força avantatges respecte a la ruta clàssica per anar d'un continent a l'altre, la del canal de Panamà.

Si ara volguéssim podríem navegar des de Grècia fins a Àsia, passant pel nord del Canadà, sense interrupció. Ara, Europa i Àsia estan comunicades per una nova ruta navegable.

Durant segles, el gel ha impedit a mariners i exploradors navegar per l'anomenat "pas del nord-oest", la llegendària ruta pel nord del Canadà. Els científics predeien que això no seria possible fins al 2050. Però l'escalfament del planeta ha accelerat el procés de desglaç.

L'Agència Europea de l'Espai ha fet pública una fotografia de satèl·lit que mostra que la ruta per mar ja és possible. El pas del nord-oest travessa l'oceà Àrtic al llarg de l'arxipèlag canadenc i connecta el Pacífic amb l'Atlàntic, Àsia amb Europa. El gel de l'Àrtic està en el seu nivell més baix des que els científics van començar a controlar-lo, fa trenta anys, gràcies a les imatges per sàtel·lit.

La ruta marina a través del pas del nord-oest es veu com una possibilitat més barata que el canal de Panamà. Els casquets polars preocupen els experts des de fa temps, perquè és on es calcula que es notarà més el canvi climàtic. L'escalfament de l'Àrtic té lloc el doble de ràpid que a altres llocs del planeta.

TELENOTICIES