dijous, 28 de desembre del 2006


La boira provoca la cancel·lació de vols a l'aeroport de Girona per segon dia consecutiu

Centenars de persones han hagut de passar la nit a l'aeroport Girona-Costa Brava, a conseqüència d'una espessa boira i dels poc eficaços sistemes d'abalisament, que no permeten operar als avions amb falta de visibilitat. Avui, per segon dia consecutiu, s'han hagut de cancel·lar vols, un total de 8, cosa que ha afectat uns 1.500 passatgers.

A primera hora del matí, la boira que hi havia fora de l'aeroport ja feia pressentir que la jornada d'avui continuaria marcada pels retards i les cancel·lacions. Ahir, 900 passatgers ja es van haver de quedar a terra, i molts han fet nit a l'estació. Alguns han intentat dormir i altres passar l'estona amb entreteniments diversos, però esperant que avui tot se solucionés i poguessin agafar un avió.

Però aquest matí els problemes continuaven. I a l'aeroport es concentraven els que hi havien passat la nit i els passatgers dels 8 vols que s'han anat cancel·lant fins a les 11, unes 1.500 persones. Cinc vols més han hagut de ser desviats a Perpinyà. La cua a la taquilla de reclamacions feia gairebé la volta a la terminal. Per als passatgers, dues opcions: o el reintegrament del bitllet o la recol·locació en altres vols. Això sí, amb la possiblitat de no trobar places lliures fins d'aquí a dos dies.

Segons la companyia Ryanair, si les condicions meteorològiques i l'ocupació de la seva flota ho permeten, es portarà un avió extra fins a Girona per poder traslladar els passatgers que s'han quedat sense vol.L'aeroport de Girona ja disposa d'un sistema antiboira, però només permet fer operacions si la visiblitat és superior als 800 metres. L'any que ve, però, començaran les obres per instal·lar-hi un sistema que permetrà volar amb una visibilitat de tan sols 200 metres i que suposarà una inversió d'11 milions d'euros.


Si ajuntem un aeroport que per molt que hi passin més de 3 milions de passatgers a l'any és un aeroport que no està preparat i una companyia aèria de baix cost, passa el que passa cada hivern. A la mínima que es posa la boira a l'aeroport, els avions no poden aterrar o enlairar-se perquè els mecanismes de visibilitat no són els adequats. I quan s'han de cancelar vols, Ryanair ofereix dues opcions: o retornar els diners (0'99 euros per vol, o 2'99, ja que les taxes no es tornen) o oferir-te una plaça en un avió de no se sap quin dia. Ja se sap que quan no hi ha problemes Ryanair és una molt bona opció, però quan passa alguna cosa tots a córrer i a queixar-se. I dormir a la terminal.