diumenge, 9 d’abril del 2006

Buscant eldorado europeu


per Vicent Partal
DIVENDRES, 07/04/2006 - 06:00h

Maghnia és una ciutat fronterera entre Algèria i el Marroc. A prop, s'hi dreça un campament subsaharià, on milers de ghanians, malinesos, senegalesos i nigerians viuen en la situació més precària possible, esperant el moment de poder saltar a Europa. Uns periodistes algerians han fet ara aquest impressionant reportatge fotogràfic de la vida d'aquesta gent a Maghnia. Acostumats a veure'ls arribar, vius o morts, amb pastera, crec que és molt il·lustratiu de saber en quines condicions malviuen abans d'intentar d'arribar a Europa.

A vegades sentim preguntes, retòriques, com ara: 'I per què venen, si és tan difícil?' La resposta és prou evident. L'home, o la dona, jove que ha de travessar mig Àfrica i després viure uns quants mesos en indrets tan terribles com Maghnia segurament que ja no té res a perdre. Fins i tot la vida difícil de qualsevol racó d'Europa li deu semblar un avenç respecte d'aquest desastre quotidià que ha esdevingut l'Àfrica.

Maghnia, en tot cas, és aquí a baix, a unes quantes hores de barca, i és també responsabilitat nostra. Jo, si més no, confesse que no puc mirar aquestes fotografies i oblidar-les així com així. Per més que els xicots de Maghnia em somriguen a través de l'objectiu del fotògraf...


Algérie: un petit bout d'Afrique noire à Maghnia

Notre reporter photographe s'est déplacé ce mercredi (08/06/2005) aux fins fonds des frontières Algéro Marocaine. A quelques kilomètres de Maghnia où il a découvert tout un ghetto dans lequel s'entassent des milliers de ressortissants africains en quête d'un éventuel ticket pour rejoindre l'eldorado européen à partir du nord Marocain. Dans cette longue attente ces damnés de la terre ont crée un véritable transit sous forme d'Etat dans l'Etat. Chaque communauté, qu'elle soit d'origine Malienne, Nigérienne, d' Afrique sub-saharienne. a fondé une véritable organisation sociale formée de gouvernement et ministres pour subsister. Notre reporter se devait de demander audience le plus normalement du monde pour être reçu par " le Président" de la communauté Malienne. On trouve même une police chargée de maintenir l'ordre dans ce ghetto. Dans cette détresse humaine seule les " passeurs" des frontières tirent profit. Les plus chanceux tentent de s'en sortir dans ces bidonvilles en attendant, peut-être, de finir au fond de la mer en tentant de franchir le détroit de Gibraltar.


NEWPRESS ALGÉRIE