dimecres, 24 d’agost del 2011

Paronella Park. El somni continua ...

Com ja vam comentar el dia que ho vam visitar, en una de les excursions a Cairns (Tablelands) vam anar fins a Paronella Park, una barreja de jardí botànic i hotel fundat per un català, el senyor Josep Paronella, un barceloní que el 1913 va decidir emigrar i anar a Austràlia. Durant els seus primers anys es va guanyar la vida tallant canya de sucre i més tard venent plantacions de sucre. El 1929 va decidir comprar uns terrenys al costat de Mena Creek i va construir-hi el que avui és Paronella Park.
Paronella es va inspirar en els castells medievals catalans per dissenyar el seu somni: un parc amb teatre, un gran saló per fer-hi festes i un inmens jardí botànic, envoltat tot pel soroll de l'aigua. Va instal·lar-hi també una planta hidroelèctrica el 1933, la primera en el nord de Queensland. 
Aquest parc, però, ha patit moltes desgràcies. El 1946 unes esllavissades, el 1967, 72 i 74 inundacions, el 1977 un incendi, el 1986 un cicló i en els darrers anys més ciclons i inundacions. Per tot això, el lema del parc és que el somni continua.

Però l'exemple de Josep Paronella no és l'únic en l'emigració catalana a Austràlia. En l'estudi de William Douglas El factor català a la història de la immigració australiana, l'autor ens relata altres casos d'emigrants catalans a les antípodes. De Paronella diu : Finalment, hi ha un complex anomenat Paronella Park a Mena Creek, a prop d'Innisfai1. José Paronella era de Barcelona i va arribar al nord de Queensland el 19 11. Va treballar com a tallador de canya, miner, reco1,lector de fusta i plantador. El 1926 va tornar a Catalunya, es va casar i va tornar amb la dona a Queensland. Abans de morir el 1948, José va construir un complex extraordinari que va adquirir gran renom a tot el nord de Queensland com a important centre d'atracció turística. Amb el nom de Paronella Park, consistia en un castell d'estil espanyol en un ambient tropical. El 1933 havia dividit el rierol de Mena per formar una caiguda d'aigiies i una piscina, i per impulsar un innovador enginy hidroelectric que donava energia al seu projecte. A la llarga, Paronella Park va comptar amb pistes de tennis, piscina, jardí, sala de ball, centre de recepció, cafi., cinema, museu, jardins tropicals, estació de servei i parc de caravanes.

Si voleu tenir més informació sobre el parc, aquesta és la pàgina web i també podeu trobar-hi fotografies del lloc.

http://shop.oz-e.com.au/paronella/nighttopcastlelge.jpg 

http://shop.oz-e.com.au/paronella/highres/downloads/falls_hydro_picnic.jpg

http://shop.oz-e.com.au/paronella/highres/downloads/bamboo.jpg 

http://shop.oz-e.com.au/paronella/highres/downloads/grandstaircase.jpg

http://shop.oz-e.com.au/paronella/highres/downloads/picnictables.jpg 

http://shop.oz-e.com.au/paronella/highres/downloads/teresafalls.jpg