dilluns, 29 d’agost del 2011

Dues assignatures més a l'ESO

Els astronautes que viatgin a Mart hauran de saber de cuina i agricultura

Les missions tripulades a Mart exigiran als astronautes coneixements de gastronomia i agricultura, a més d'astrofísica, ja que la NASA es planteja que hagin de cultivar i cuinar els seus propis aliments, segons ha informat el Laboratori de Sistemes Alimentaris de l'organisme a Houston (Texas, EUA).
"Els principals desafiaments que es presenten davant els viatges a Mart es refereixen a l'equilibri de pes, volum, utilització de recursos i acceptabilitat del menjar", va dir Maya R. Cooper, científica del Laboratori de Sistemes Alimentaris, en una conferència en la Trobada Nacional de la Societat de Química dels EUA celebrat a Denver. Cooper va assenyalar que la possibilitat que siguin els cosmonautes els que cultivin els seus propis aliments i es preparin el menjar és una de les propostes en què treballen.

Per a les estades a l'Estació Espacial Internacional (EEI) els astronautes viatgen amb 1,7 quilos de menjar per persona i dia. No obstant, els trajectes d'anada i tornada al planeta vermell poden durar cinc anys. Això significaria 3,7 tones, i complica el projecte des del punt de vista logístic. "Ara mateix contemplem la possibilitat de desenvolupar un sistema bioregeneratiu que inclogui el cultiu d'aliments en l'espai i la possibilitat d'enviar grans quantitats de productes a l'hàbitat marcià", va dir Cooper. Aquests plans exigirien una preparació més gran i un processament d'aliments que l'actual sistema utilitzat en els transbordadors espacials i l'EEI, que orbita al voltant de la Terra.


Imatge de Mart captada per la NASA. EFE