dijous, 18 de desembre del 2008

Pel darrere

Paraules 2008

Senyor, jo no sóc digne de recordar tot el que ha passat aquest any en un article. Escriuré tan sols unes paraules -les que em sembla que més han sonat durant el 2008- i provarem de fer memòria.
Albert Om

Desacceleració. Recessió. Creixement negatiu. Al principi, no gosàvem dir-ho pel seu nom. Després, ja ens vam acostumar a la paraula de l'any. Crisi. Crisi mundial. Crisi econòmica. Crisi financera. Crisi borsària. Crisi immobiliària. Crisi de l'automòbil. Nissan. ERO. Hipoteques subprime. Actius tòxics. Rescat bancari. Lehman Brothers. Merryl Linch. Morgan Stanley. Fannie Mae. Freddie Mac. Enginyeria financera. Concurs de creditors. Habitat. Martinsa Fadesa. Sacyr Vallehermoso. Íbex-35. Nikkei. Nasdaq. Dow Jones. Pànic. Volatilitat. Liquiditat. Refundació del capitalisme.

I refundació del catalanisme, també. Finançament. Balances fiscals. Tribunal Constitucional. Pressupostos. El cotxe (tunejat) de Benach. El nas (tunejat) de Letícia. I una altra paraula que ja hem oblidat: sequera. Aigua de boca. Restriccions puntuals. Vaixells cisterna. Dessalinitzadores. Minitransvasament de l'Ebre. L'alternativa del Segre. El Roine. El nivell dels pantans. La niña de Rajoy. El coñazo de Rajoy. Les miembras de Bibiana Aído. Chacón, candidata. Chacón, embarassada. Chacón, ministra. Chacón, mare. Chacón. Chacón. Chacón. I també, ZP. ETA. Txeroki. Bombai. Els mitjons d'Esperanza Aguirre. El vol JK 5022 de Spanair. Ca n'Espinós que explota. Grècia que es revolta. No al pla Bolonya. No a la MAT. Arriba l'AVE. I el Facebook. S'acaba el Tomate. Ckikilicuatre. La duquessa d'Alba. El Duque. Julián Muñoz. Serrallonga. Amy Winehouse. Sarkozy-Bruni. Repsol-Lukoil. Bassas-Bonet. Penélope-Bardem. Santamaria-Adrià. Pascal Henry desapareix. Mor Paul Newman. Yves Saint-Laurent. Josep Benet. I Joan Baptista Humet. El càncer de Pepe Rubianes. El de Seve Ballesteros. Les memòries de Maragall. La cúpula de Barceló. El G-20. La T-10. Número 1: Rafael Nadal. Ussain Bolt. Michael Phelps. 8 medalles d'or. 12.000 calories. Marxa Ronaldinho. Marxa Deco. Marxa Rikjaard. I a Laporta li va d'un pèl. Oriol Giralt, tal com ve, se'n va. Arriba Pep Guardiola. Messidependència. Virus FIFA. Crackòvia. Adéu, Valverde. Hola, Tintín. Adéu, Tintín. Hola, Mané.

I l'home de l'any: Barack Obama. I la frase de l'any: "Yes, we can". Copiada i adaptada, a la roja: "Podemos". I quatre frases més per a aquest 2008 que ja s'acaba: "Capitán, mande firmes". "Mori el Borbó". "Al loro". "No hase falta desir nada más".

AVUI