dimecres, 17 de desembre del 2008

no ho estem exagerant massa tot plegat?

La UE situa el tortell de Reis al límit de la il.legalitat

 Tortells de Reis en una pastisseria del centre de Barcelona. Foto:  ARXIU / CARLOS MONTAÑÉS
Per poc, per molt poc, però el tradicional tortell de Reis --el que habitualment només conté una fava al seu interior-- seguirà sent considerat una substància legal a la Unió Europea (UE). El Parlament comunitari aprovarà demà una normativa sobre seguretat de les joguines que prohibirà tots aquells objectes que estiguin integrats sense un correcte embalatge en productes alimentaris i en què s'hagi de mossegar el menjar per trobar la joguina. El tortell clàssic es mantindrà en la legalitat perquè el text de la directiva no estima com a joguines els elements que conté el dolç. No obstant, "sí que es podrien establir sancions per als pastissers que insereixin elements com una petita baldufa o un cotxet", va matisar ahir a aquest diari l'eurodiputat Ignasi Guardans.
El representant de CiU a l'Europarlament va assegurar que la normativa, que començarà a aplicar-se als estats membres d'aquí a dos anys aproximadament, és "excessivament sobreprotectora" i "voreja el ridícul" en l'aspecte que afecta l'alimentació. No obstant, Guardans ha decidit no votar-hi en contra i només abstenir-se. La raó d'aquesta neutralitat davant un document que fins i tot va arribar a plantejar la prohibició dels patins per als nens és que "també inclou altres qüestions positives".
A més d'incidir en l'embalatge de les joguines per evitar possibles ennuegades, la directiva prohibirà "les peces soltes que puguin ser perilloses i algunes substàncies químiques i metalls pesants", a fi de millorar la seguretat, va argumentar Guardans.

EL PERIODICO