dimarts, 16 de desembre del 2008

Els estereotips de les comèdies romàntiques poden espatllar una relació amorosa


Bruce Willis i Michelle Pfeiffer, en un fotograma de la comèdia romàntica 'Historia de lo nuestro'.
Les comèdies romàntiques característiques de Hollywood poden espatllar una relació amorosa perquè col·loquen el llistó molt alt en matèria d'expectatives, segons un estudi de la Universitat Heriot-Watt, d'Edimburg.

Segons els psicòlegs, aquest tipus de films, amb arguments molt poc plausibles i finals feliços altament improbables, transmeten una falsa sensació de "relacions perfectes" i expectatives gens realistes. Els cineastes simplifiquen també excessivament el procés d'enamorament i donen la impressió que s'aconsegueix sense cap esforç per part de la parella.

L'equip de la universitat escocesa va analitzar 40 pel·lícules molt taquilleres estrenades entre el 1995 i el 2005 i va distribuir després entre diversos centenars de persones qüestionaris sobre les seves relacions sentimentals. Els psicòlegs van arribar a la conclusió que els aficionats a les comèdies romàntiques moltes vegades no aconsegueixen una comunicació eficaç amb les seves parelles.

"Els assessors matrimonials troben amb freqüència parelles que creuen que les relacions sexuals han de ser sempre perfectes i que no senten la necessitat de comunicar-se amb l'altra persona per expressar-li els seus desitjos", assenyala Bjarne Holmes, coordinador de l'estudi.

Percepcions equivocades

"Encara que la majoria sap que resulta poc realista esperar d'una relació que sigui perfecta, alguns segueixen estant molt més influïts del que creiem per la forma com el cine o la TV presenten aquestes relacions", afegeix l'expert. La idea que és necessari invertir temps i energia en una relació "no és precisament popular" entre els cineastes, critica.

Segons Kimberley Johnson, una altra psicòloga que va participar en l'estudi, "les pel·lícules reflecteixen l'emoció que acompanya una nova relació", però donen a entendre "equivocadament" que "l'entrega amorosa i la confiança es donen des del mateix moment que dues persones es coneixen" quan són qualitats que "normalment triguen anys a desenvolupar-se".

EL PERIODICO