diumenge, 2 de novembre del 2008

sorpasso o encara hi ha temps de recuperació?

El PSOE perd suports i el PP es col.loca un punt al davant

La crisi econòmica ha començat a soscavar les expectatives electorals del PSOE, que presenta un percentatge de vot, per primera vegada des de les eleccions del 2004, per sota del dels populars. Segons el Baròmetre d'Espanya elaborat per a EL PERIÓDICO pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), si se celebressin ara els comicis, el PSOE obtindria el 40,2% dels sufragis i entre 154 i 158 escons. Això suposa un retrocés de 3,4 punts amb relació a les eleccions del 9 de març i entre 11 i 15 escons menys.
El PP, per la seva part, obtindria el 41,3% dels vots i entre 160 i 164 diputats, 1,6 punts i entre 4 i 10 escons més que el 9-M. La victòria virtual del Partit Popular, per tant, és deguda en més gran mesura al retrocés del PSOE que al seu significatiu avanç electoral.

L'enquesta constata un avanç d'Izquierda Unida-Iniciativa (malgrat la crisi interna del grup espanyol derivada dels pèssims resultats obtinguts el 9-M), que sumaria 1,1 punts i obtindria entre dos i tres escons més respecte als dos actuals. Unió, Progrés i Democràcia (UPD), el partit que va fundar i encapçala l'exsocialista basca Rosa Díez, experimenta un notable auge i sumaria 1,7 punts i un o dos escons al ja obtingut al març, que va aconseguir la citada Díez.
Els altres partits queden pràcticament com ara, amb l'excepció de CiU, que podria obtenir un escó més malgrat un lleuger descens en vots. El PNB (6) i ERC (3) obtindrien els mateixos diputats.

EL PERIODICO