divendres, 14 de novembre del 2008

Passa-ho! FRANQUISME I VIDRES TRENCATS Iu Forn

Exemple 1. Ahir el món civilitzat commemorava la Nit dels Vidres Trencats, considerat l'inici de l'Holocaust, en complir-se'n el 70è aniversari. La classe política alemanya, encapçalada per la seva cancellera, va estar on havia d'estar, amb els perseguits, i cap historiador (o autoproclamat historiador) sensat va sortir a justificar aquell genocidi dient que els jueus eren culpables. Exemple 2. Fa una setmana, un canal cultural de la televisió belga va renunciar a cuinar davant les càmeres el plat preferit de Hitler perquè, tot i considerar-ho un exercici històric, es va creure que "banalitzava la història i enaltia la figura del dictador".

Vaja, exactament igual que passa aquí amb Franco, sí. Aquí cada dia hi ha més veus justificant el franquisme; cada dia apareix un nou ciutadà autoproclamat historiador que defensa el cop d'Estat del 36 a base de manipular fets certs; cada dia surt un "intel·lectual" afirmant, per exemple, que Companys va ser afusellat perquè no es mereixia altra cosa; cada dia, en ràdios i diaris que passen per ser democràtics, s'enalteix el colpisme i les dictadures i s'insulta les víctimes. Per no parlar del paper de l'Església oficial i del principal partit de dretes espanyol en aquesta qüestió o de l'estatus que encara avui té la família Franco.

La Guerra Incivil és un cadàver llançat al mar fa 70 anys i que, com passa amb tots els cadàvers llançats al mar, ha acabat surant. Tothom va cometre barbaritats? Sí. Van patir-les des de Carrasco i Formiguera a Andreu Nin. Però les ferides no es tanquen permetent al franquisme sociològic fer-se encara avui la víctima ofesa. Aquí hi ha milers de famílies (sí dels dos bàndols però d'un més que l'altre) que encara no han pogut enterrar els seus morts. ¿No és moment que puguin fer-ho i començar a tancar ferides obertes fa 70 anys? Per què l'any 2008 els assassinats pel franquisme tenen menys dignitat que els assassinats pel nazisme?

AVUI